Opgepast als je in Nederland gaat fietsen: gsm gebruiken wordt strafbaar

Print
Opgepast als je in Nederland gaat fietsen: gsm gebruiken wordt strafbaar

Foto: credit

De Nederlandse minister van Verkeer zal volgend jaar een voorstel indienen om het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen strafbaar te maken. Dat zou dan gelden vanaf 2019. Ook in ons land is dat trouwens verboden.

De Nederlandse verkeersminister Cora Van Nieuwenhuizen ziet een ‘groot maatschappelijk en politiek draagvlak’ voor een verbod voor appen op de fiets. Daarom zal ze volgend jaar een wetsvoorstel, inclusief boetebedragen, voorstellen. De nieuwe regels zullen dan het jaar daarop kunnen ingaan.

Begin dit jaar bleek al uit onderzoek dat een grote meerderheid van de Nederlanders het gebruik van de smartphone op de fiets wil beperken. De meeste Nederlanders vinden het zelfs een urgent probleem. Uit een nieuw onderzoek blijkt echter dat het populaire appen op de fiets nauwelijkse een ongeval veroorzaakt. Vooral praten met een medefietser of muziek beluisteren zijn onveilig.

Toch wil Van Nieuwenhuizen een verbod, al zal ze eerst overleggen met de Raad van State. Ze wil komen tot een “verantwoorde en robuuste oplossing”.

110 euro boete

In ons land is een smartphone bedienen terwijl je fiets trouwens al verboden. Het verkeersregelement stelt namelijk dat je als bestuurder geen gebruik mag maken van de smartphone en maakt daarbij geen onderscheid tussen een autobestuurder en fietser. Het negeren van het verbod kan je een boete van meer dan 110 euro opleveren.