Beyhan kookt: abrikozen minigalette

Ooit stond ze achterin de keuken van haar mans kebabzaak te zwoegen, maar vandaag is de Maasmechelse hobbykokkin Beyhan Agirdag bekender dan Jeroen Meus op de sociale netwerksite mutfaktayim_b. Deze week maakt ze overheerlijke abrikozen minigaletten, klaar. Smakelijk!

MiGe

Ingrediënten: Voor het deeg: 250 gram bloem, 125 gram koude boter, 5 eetlepels suiker, 1 eetlepel vanillesuiker, 50 ml koud water, snuifje zout. Voor de vulling: 1 pot abrikozenconfituur, 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel maïzena, 1 eetlepel citroensap. Om te bestrijken: 1 eetlepel suiker, 1 eiwit.

Bereiding: - Doe de bloem, suiker, vanillesuiker en het zout in een grote mengkom en voeg de water en de koude boter in blokjes toe. Maak knijpende en wrijvende bewegingen zodat de droge ingrediënten in het boter worden opgenomen. Niet te lang doorgaan: als het deeg goed koud blijft krijg je een knapperig resultaat!- Wikkel het deeg in plastic folie en leg een uurtje in de koelkast.- Meng de confituur in een kom met suiker, maizena, en 1el citroensap- Bestuif bakpapier met een beetje bloem. Rol het deeg uit tussen het bakpapier en de plasticfolie tot een cirkel van ca. 30 cm.- Gebruik een uitsteekvorm om ronde lapjes uit het deeg te krijgen.- Verdeel de confituur over de deeglapjes en laat ca. 1 cm van de rand vrij.- Laat in het midden van de andere deeglapjes een klein gaatje open en leg ze op elkaar. Druk de zijkanten goed dicht met de tanden van een vork.- Kneed de rest van het deeg nogmaals snel en rol het weer uit, steek nog eens rondjes en werk verder af.- Klop het eiwit los en bestrijk de bovenzijde van het deeg. Bestrooi met een dun laagje suiker. Verwarm de oven op 200 graden Celsius en zet in de oven totdat de korst mooi goudbruin is.Tip: De abrikozenconfituur kun je ook vervangen door ander fruit.Bekijk ook de instructievideo.