© Walter Saenen - WAS

Hierom zijn de groenteboeren boos op de grootwarenhuizen

De groentecommissie van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is boos op de grootwarenhuizen omdat ze geen eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Ze sturen daarom donderdag een open brief naar de retailsector. Er is ook ontgoocheling in het ketenoverleg, een overleg tussen landbouworganisaties en de retail die net dit soort toestanden moet tegengaan.

“Wij schrijven jullie als groenteboeren omdat we gefrustreerd zijn en barslechte tijden beleven. Elke dag zorgen we voor de aanvoer van kwaliteitsvolle, streng gecontroleerde dagverse groenten. Tot onze verbazing en steeds groter wordende frustratie worden we daar de voorbije weken en maanden ondermaats voor vergoed”, begint de open brief van ABS, dat de belangen van de landbouwers behartigt.

De leden van het Algemeen Boerensyndicaat pikken het niet langer dat de aankoopprijs te laag ligt terwijl de producten in de winkels tegen hoge prijzen worden aangeboden, met een steeds grotere marge tussen de prijs voor de boer en die van de consument. “Wij, groenteboeren zijn eens te meer de dupe van jullie onophoudelijke wedren om de consument. Wij eisen een betere vergoeding voor al het zware werk, de vele investeringen, vaak slapeloze nachten wanneer we jullie groenten irrigeren en verzorgen, en voor de vele controles. Het zou getuigen van respect tegenover jullie hard werkende groenteboer die vele uren klopt om tenslotte helemaal niets over te houden”, besluit de brief.

Nochtans bestaat er sinds enkele jaren een zogenaamd ketenoverleg tussen alle landbouworganisaties en de retailsector. Er is zelfs een gedragscode opgesteld tussen de partijen. “We merken helaas dat het al te vaak bij woorden blijft”, zegt Hendrik Vandamme, voorzitter van ABS. “We vinden geen gehoor bij de retail en we ondervinden dat er velen in het overleg zich niet bewust zijn van wat er zich op het terrein afspeelt. Die marge tussen aankoop- en verkoopprijs is niet langer te verantwoorden. Steeds meer leden vroegen ons om een reactie. Maar ook de consument is er mee bezig. Consumenten die rechtstreeks bij de landbouwer aankopen via korte keten stellen zich steeds meer vragen bij de hoge prijzen in de supermarkt.”

Bovendien breekt voor de landbouwers een belangrijke periode aan, met het verkoopseizoen van wintergroenten. “We staan deze week ook op de beurs Agribex in Brussel en kregen daar ook heel wat vragen, vandaar dat wij nu de tijd rijp achten om deze brief te lanceren en iedereen te informeren”, besluit Vandamme.

(belga)

Aangeboden door onze partners