EU en groot deel internationale gemeenschap reageren verontrust op besluit Trump

Print
EU en groot deel internationale gemeenschap reageren verontrust op besluit Trump

Foto: REUTERS

Brussel -

De Europese Unie reageert woensdagavond “zeer verontrust” op de speech waarin VS-president Donald Trump Jeruzalem erkende als hoofdstad van Israël. EU-topdiplomate Federica Mogherini vreest de gevolgen ervan voor de kansen op vrede tussen Israël en de Palestijnen. Ze roept alle partijen in de regio op tot kalmte en terughoudendheid.

“Het standpunt van de EU blijft onveranderd. De verwachtingen van beide partijen moeten worden ingelost. Via onderhandelingen moet een weg gevonden worden naar een oplossing voor de status van Jeruzalem als toekomstige hoofdstad van beide staten”, aldus Mogherini.

De hoge vertegenwoordiger van het EU-buitenlandbeleid benadrukt dat de unie en haar lidstaten de internationale consensus over Jeruzalem zullen blijven respecteren, “ook over de locatie van hun diplomatieke vertegenwoordiging”, tot de finale status van Jeruzalem is uitgeklaard. En ze verzekert dat de EU blijft gaan voor een tweestatenoplossing.

De Franse president Emmanuel Macron noemde de beslissing van Trump eerder al “betreurenswaardig” en riep op “ten allen prijze geweld te vermijden”. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei de beslissing “niet te steunen”. In Rome wordt dan weer “bezorgd” gereageerd.

Belgisch premier Charles Michel reageerde nog niet. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders benadrukte dat binnen de internationale gemeenschap “veel bitterheid” heerst over de beslissing van Trump.

De VN lieten bij monde van secretaris-generaal Antonio Guterres gelden dat het statuut van Jeruzalem enkel via onderhandelingen vast te stellen is en dat er “geen plan B” is voor een tweestatenoplossing.

Jordanië sprak van een “schending” van het internationaal recht. Turkije sloot zich daarbij aan en noemde bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu de beslissing van Trump “onverantwoord”. Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken zei te vrezen voor instabiliteit. Saoedi-Arabië noemt Trumps beslissing “onverantwoordelijk”.

De president van Indonesië, het grootste moslimland, waarschuwde de Verenigde Staten dat de “eenzijdige” erkenning van Jeruzalem de wereldvrede kan bedreigen. “Indonesië roept de Verenigde Staten op om te overwegen die beslissing in te trekken”, reageerde Joko Widodo. De Amerikaanse ambassadeur in Jakarta zal op het matje geroepen worden, meldt Widodo nog.

Canada verklaarde dat het niet van plan is om het voorbeeld te volgen van Washington en de Canadese ambassade te verhuizen. “Het standpunt van Canada is dat de status van Jeruzalem alleen kan opgelost worden als onderdeel van een algemene oplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict”, zei buitenlandminister Chrystia Freeland, die opriep tot kalmte.

(belga)