Celebs

Voor deze Britse royals moet Meghan Markle door de knieën

Print
Voor deze Britse royals moet Meghan Markle door de knieën

Foto: AFP

Meghan Markle staat voor een grote uitdaging om zich de Britse koninklijke etiquetteregels zo snel mogelijk eigen te maken. Vooral de strikte voorschriften rond de kniebuiging blijken een waar mijnenveld. Zo zal Meghan Markle altijd een kniebuiging moeten maken in de aanwezigheid van de Queen, Kate Middleton en prinses Anne. Bij alle andere royals hangt dat af van het bijhorende gezelschap.

Voor mannen is het hele begroetingsritueel tijdens formele evenementen behoorlijk eenvoudig. Zij buigen het hoofd bij elke ontmoeting. Voor vrouwen blijkt dit een stuk ingewikkelder te zijn. Zo moeten zij een kniebuiging maken bij sommige royals en bij anderen dan weer niet. Vreemd genoeg heeft dit ingewikkelde ritueel weinig te maken met de volgorde van de troonopvolging. Het is de koninklijke pikorde die bepalend is.

Eerst en vooral zal Meghan Markle altijd een kniebuiging moeten maken bij ontmoetingen met de Britse Queen. Zij is immers het hoogste lid van de koninklijke familie. Dit geldt ook voor haar toekomstige schoonzus, Kate Middleton, en prinses Anne, de dochter van de Queen. Zelfs voor de nicht van de Queen, prinses Alexandra, zal ze dit moeten doen, want zij staat als vrouw na de Britse Queen en haar dochter het hoogst aangeschreven in de koninklijke pikorde.

Wat de andere royals betreft wordt het allemaal een stukje gecompliceerder. Zo hoeft ze geen kniebuiging te maken voor Sophie, de vrouw van prins Edward, de zoon van de Queen, tenzij prins Edward haar vergezelt. Wanneer Meghan prinses Eugenie en Beatrice ontmoet, wordt dit dan weer wel van haar verwacht, tenzij prins Harry aan haar zij vertoeft. In dat geval moeten de beide prinsessen voor haar buigen. De aanwezigheid van een koninklijke echtgenoot bepaalt op zo'n moment de status van de vrouw. Om die reden zal Zara Philips, kleindochter van de Queen, ook altijd moeten buigen voor Meghan in Harry's gezelschap.

Deze regels zijn de afgelopen jaren trouwens al een paar keer aangepast, na het huwelijk van Camilla met prins Charles en Kate Middleton met prins William. Zo zou Camilla na haar huwelijk tweede in de koninklijke rangorde zijn geworden, net als prinses Diana, maar de Queen besliste toen om prinses Alaxandra en prinses Anne voorrang te geven. De beide prinsessen zouden ermee gedreigd hebben om nooit, maar dan ook nooit, te willen buigen voor de tweede vrouw van prins Charles, die toen niet echt een populair figuur was.

 

Niet te missen