De Muur wil De Tour (maar wil de Tour ook de Muur?): “Het wordt nog eens tijd”

Print
De Muur wil De Tour (maar wil de Tour ook de Muur?): “Het wordt nog eens tijd”

In 2004 passeerde de Tour al in Geraardsbergen, heeft de stad van de Muur in 2019 weer prijs? Foto: PN

2019 moet het jaar zijn waarop De Muur opnieuw een icoon wordt in het internationale wielrennen. Met een passage in de Omloop, de Ronde van Vlaanderen en graag ook in de Tour de France. Guido De Padt, burgemeester van ­Geraardsbergen, lobbyt stevig en alvast Greg Van Avermaet ziet het zitten.

Dat de Tour in 2019 naar België komt, staat vast. De Grand Départ vindt plaats in Brussel, vijftig jaar na de eerste Touroverwinning van Eddy Merckx. Er komt naar alle waarschijnlijkheid een openingstijdrit met daags nadien een rit in lijn met opnieuw start in Brussel. Maar welke wegen het parcours precies zal aandoen, is nog niet bekend. ASO laat weten “dat het precieze parcours pas halverwege januari zal worden bekend­gemaakt”.

In Geraardsbergen doet burgemeester Guido De Padt (Open VLD) er alles aan om voor het eerst sinds 2004 de Muur opnieuw in de Tour de France te krijgen. “Ik zit 35 jaar in de politiek en heb op sportief vlak nog nooit zo zwaar gelobbyd”, aldus De Padt.

De lobby voor de Muur begon in de Tour van 2015, bij de start van de derde rit in Antwerpen. Via Guy Dobbelaere, UCI-commissaris afkomstig uit Geraardsbergen, raakte de delegatie van De Padt toen tot bij Tourbaas Christian Prudhomme. “Op dat moment wisten we nog niet van een start in Brussel”, zegt De Padt. “Maar nu kan het een voordeel zijn dat we toen al contacten hebben gelegd.”

Bij de presentatie van de Tour de France in oktober in het Palais des Congrès in Parijs is de lobby geïntensifieerd. Een gezelschap van drie – De Padt en liberale schepenen Kristin Vangeyte (Toerisme) en Véronique Fontaine (Sport) – spraken opnieuw met Prudhomme. Afgelopen week vond nog een conference call plaats met hooggeplaatste mensen van ASO. De Padt probeerde de eigenaar van de Tour voor zijn zaak te winnen door te wijzen op de samenwerking die Geraardsbergen met zijn Muur aanging met de Franse Mûr-de-Bretagne en de Italiaanse Muro in San Pietro di Feletto. Hij verzekert: “Zo heeft ASO ingezien dat we echt willen inzetten op het wielrennen.”

Het lijkt vanzelfsprekend dat een Tourrit met start in Brussel een ommetje maakt langs de iconische Muur, maar het dossier is behoorlijk politiek. Zo zou ASO geneigd zijn om vooral in Wallonië te koersen over de wegen van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, twee koersen die het naast de Tour in de portefeuille heeft. “Ze neigen minder naar Vlaanderen,” zegt De Padt, “waar Flanders Classics de plak zwaait. Het is voor ons vaak een nadeel om dicht bij de taalgrens te liggen. Maar in dit bijzondere dossier kan het een voordeel zijn.”

Met of zonder Merckx?

De Padt benadrukt dat er op dit moment geen enkele garanties zijn voor de Muur. Veel zal ook afhangen van de wensen van Brussel, dat 15 miljoen euro investeert. Daar hoopt De Padt dat zijn goede relatie met Brussels schepen van Sport Alain Courtois (MR) een voordeel kan zijn. Ze waren lange tijd buren in de Kamer. Hoeveel politiek er bij een Tourstart komt kijken, bewijst ook het dispuut tussen Eddy Merckx en ASO. De twee waren zakelijk ge­lieerd binnen de organisatie van de Tour of Qatar en de Ronde van Oman. Maar Qatar is opgehouden te bestaan en Merckx is uit de organisatie van Oman gestapt. Hij dreigt er nu mee niet op te dagen bij de Grand Départ, die ter ere van hem wordt gehouden.

Sportief hoopt alvast Greg Van Avermaet op een Tour 2019 met Muur van Geraardsbergen. “Het wordt tijd dat de Tour nog eens een klassiek Vlaams parcours aandoet. Ieper in 2014 was maar een korte Belgische lus en ging dan naar Noord-Frankrijk. Antwerpen (2015) ging meteen naar de Ardennen en was ook niet voor een renner zoals ik. Ik ben dus zeker voorstander van een Tour met de Muur.”