Bekende actrice waarschuwde Hillary Clinton: “Weinstein is een verkrachter”

Print
Bekende actrice waarschuwde Hillary Clinton: “Weinstein is een verkrachter”

Hillary Clinton en Harvey Weinstein. Foto: AFP

Actrice Lena Dunham, bekend van de populaire serie ‘Girls’, waarschuwde Hillary Clinton over Harvey Weinsteins gedrag. De producer was een prominente sponsor van Clintons campagne.

Lena Dunham was een van de ferventste supporters van Hillary Clinton. Maar volgens ‘The New York Times’ waarschuwde de actrice en auteur medewerkers van Clinton in maart 2016 dat campagnesponsor Harvey Weinstein “een verkrachter” was en dat beschuldigingen tegen hem waarschijnlijk publiek gemaakt zouden worden.

Bekende actrice waarschuwde Hillary Clinton: “Weinstein is een verkrachter”
Lena Dunham steunde Clintons campagne. Foto: BELGAIMAGE

Dunham zegt dat ze twee leden van het campagneteam vertelde over de beschuldigingen over seksueel misbruik aan Weinsteins adres, en dat ze haar bezorgdheid uitdrukte over zijn zichtbare betrokkenheid bij Clintons campagne.

“Ik wil je gewoon laten weten dat Harvey een verkrachter is en dat dit op een bepaald punt gaat uitkomen”, zou ze aan Kristina Schake, adjunct-directeur communicatie van Clintons campagne, gezegd hebben. “Ik denk dat het een heel slecht idee is dat hij de gastheer is van inzamelacties en met de campagne te maken heeft, want het is een publiek geheim in Hollywood dat hij een probleem heeft met seksuele aanranding.”

Schake reageerde volgens Dunham verrast en zei dat ze het zou vertellen aan campagnemanager Robby Mook.

Dunham zou ook campagnewoordvoerder Adrienne Elrod gewaarschuwd hebben. Die organiseerde evenementen met bekende supporters. Volgens haar deed de Clinton-campagne niets met haar bezorgdheden.

Clinton “geschokt”

Een andere prominente supporter van Clinton, Tina Brown, voormalig hoofdredacteur van ‘Vanity Fair’, zou een medewerker al in 2008 gewaarschuwd hebben over Weinsteins omgang met vrouwen, en dat het “niet wijs was om zo nauw geassocieerd te worden met hem”.

Bekende actrice waarschuwde Hillary Clinton: “Weinstein is een verkrachter”
Clinton en Weinstein in mei dit jaar samen aan tafel. Foto: ISOPIX

Harvey Weinstein was al lang een sponsor van de Democraten, en gaf ook financiële steun aan Obama. Hij pochte vaak met zijn machtige kennissen en zou volgens de ‘Times’ Clintons imago als feministe dankbaar gebruikt hebben als een soort schild voor beschuldigingen.

Clintons communicatiedirecteur ontkent dat Dunham het over verkrachting had met Schake en Elrod, en dat Mook ooit iets te horen kreeg over de producer. “Wij waren geschokt toen we te weten kwamen wat hij gedaan had.”

Ook Clinton zelf zei in oktober dat ze “geschokt en ontsteld was door de onthullingen” en dat zo’n gedrag “niet getolereerd kan worden”. Tot de beschuldigingen publiek bekend werden, bereidden Clinton en Weinstein een documentaire over haar campagne voor. Alle onderhandelingen daarover werden abrupt stopgezet toen het schandaal losbarstte.

Intussen is de producer beschuldigd van aanranding of ongewenste intimiteiten tegenover ruim negentig vrouwen.