Wetenschappers zijn bijna zeker: botfragment behoorde toe aan de échte Sinterklaas

Print
Wetenschappers zijn bijna zeker: botfragment behoorde toe aan de échte Sinterklaas

Foto: BELGA

Een botfragment waarvan wetenschappers al vele jaren vermoeden dat het toebehoort aan Sinterklaas, blijkt nu effectief uit de periode te dateren dat de man in leven was. Dat besluiten enkele onderzoekers van de universiteit van Oxford.

Enkele overblijfselen van Sint-Nicolaas liggen al sinds 1087 goedbewaard in een crypte in de basiliek van San Nicola in Bari (Puglia, Italië). De bisschop Sint-Nicolaas stierf rond het jaar 343 na Christus. Een groep wetenschappers heeft nu een botfragment onderworpen aan koolstofdatering. Wat blijkt? Het botfragment zou dateren van de periode dat de goedheiligman in leven was.

Maar een bewijs dat het fragment effectief toebehoort aan Sint-Nicolaas is daarmee natuurlijk nog niet geleverd. Zo liggen er wereldwijd botfragmenten van de man verspreid, en het is lang niet zeker of elk fragment authentiek is. “Maar vermoedelijk is het botfragment dat we bestudeerd hebben wel degelijk een overblijfsel van Sint-Nicolaas”, zegt professor Tom Higham, directeur van het onderzoekscentrum in Oxford.

Onderzoekers willen nu DNA-tests uitvoeren op de verschillende fragmenten, en uitzoeken of ze gelijkenissen vertonen met het bot dat bestudeerd is in Oxford.