Vlaams bedrijf werkt aan universeel koppelingsmechanisme voor ruimtestation ISS

Print
Vlaams bedrijf werkt aan universeel koppelingsmechanisme voor ruimtestation ISS

Foto: BELGAIMAGE

Ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space uit Kruibeke, het vroegere Verhaert, heeft een belangrijk contract in de wacht gesleept met het Europese Ruimtevaartbureau ESA. De Oost-Vlamingen gaan in navolging van eerdere overeenkomsten een koppelingsmechanisme (IBDM) bouwen voor het Internationaal ruimtestation ISS.

Het koppelingssysteem moet allerlei ruimtevaartuigen kunnen koppelen met het ISS. Vroeger gebeurde dat wat de Amerikanen betreft met de spaceshuttle, maar nu zijn er - behalve de Russen - ook allerlei private bedrijven die vracht - in de toekomst wellicht ook passagiers - naar het ISS brengen.

Daarom is er nood aan een standaard koppelingsmechanisme dat alle ruimtevaartuigen die naar het ISS vliegen, kan koppelen aan het ruimtestation. QinetiQ Space heeft nu een driejarig contract van ESA verworven voor de kwalificatie en productie van het eerste vluchtmodel. Het contract is 26,6 miljoen euro waard.

Qinetiq Space uit Kruibeke is onderdeel van de Brits-Amerikaanse groep QinetiQ. Het vroegere Verhaert is vooral bekend voor zijn satellieten, maar maakt ook onderdelen en wetenschappelijke instrumenten voor de ruimtevaart. Het bedrijf leverde al eerder apparatuur voor het ISS.