Poetin gaat voor vierde termijn

Print
Poetin gaat voor vierde termijn

Vladimir Poetin op een bijeenkomst van vrijwilligers in Moskou. Foto: AP

De Russische president Vladimir Poetin heeft aangekondigd dat hij kandidaat is om zichzelf op te volgen.

In 2018 zijn er presidentsverkiezingen in Rusland. Huidig president Vladimir Poetin ambieert om zichzelf dan op te volgen. Als hem dat lukt, wordt het zijn vierde termijn als Russisch president.

"Ik kondig mijn kandidatuur aan voor de functie van president van Rusland", zei de Kremlinbewoner tijdens een ontmoeting met arbeiders in Nijni Novgorod, aan de Volga. Zijn verklaring was rechtstreeks op televisie te volgen.

Poetin was al president van Rusland tussen 2000 en 2008. Omdat de Russische grondwet drie opeenvolgende termijnen verbiedt, werd Dmitri Medvedev in 2008 president, die Poetin op zijn beurt eerste minister maakte. Vier jaar later won Poetin de verkiezingen opnieuw, en wisselden beide heren van functie.

Het gerucht dat Poetin zich opnieuw kandidaat zou stellen, hing al even in de lucht, maar de president had het tot nu nog niet willen bevestigen. De peilingen geven alvast aan dat de kans groot is dat 65-jarige het volgend jaar haalt. In dat geval woont Poetin tot 2024 in het Kremlin.