Heemkring Heidebloemke presenteert Zwart Werk

Print

Centrum

Genk - Het is dit jaar exact een eeuw geleden dat de steenkoolproductie in Winterslag van start ging. Om dit te herdenken opende de heemkring Heidebloemke onlangs een unieke fototentoonstelling rond de mijnwerkersarbeid onder in de mijn. Gekoppeld hieraan geeft de heemkring een fotokijkboekje uit met foto’s van het mijnwerk beneden in de steenkoolmijnen.

In aanwezigheid van een ruim publiek opende schepen Anniek Nagels de dubbeltentoonstelling in de bibliotheek. Op de derde verdieping toont kunstfotograaf Karel Van Gerven foto-impressies op de terril van Winterslag. De heemkring zelf laat in de tweede verdieping de bezoeker kennismaken met unieke beelden vanuit de ondergrond. Veel van deze beelden werden eveneens opgenomen in het boek ‘Zwart Werk’. De foto’s tonen de mijnwerkers in actie, bezweet en labeurend.

Voorzitter Jef Habex lichtte de bedoeling toe. "Er zijn al zoveel publicaties rond de mijnstreek verschenen, maar het echte leven onder in de mijn kwam tot nog toe te weinig aan bod. Vandaar dat dit kijkboekje van honderd bladzijden een goede aanvulling vormt op de andere uitgaven." Het boek is op beperkte oplage gedrukt en kon mee mogelijk gemaakt worden door de ondersteuning van de erfgoedcel Mijn Erfgoed. Het boek is te verkrijgen op de heemkring zelf. Inlichtingen via 089 65 35 95 of via heemkring@heidebloemke.be De kostprijs bedraagt 15 euro en bij verzending wordt 5 euro extra gevraagd. De tentoonstelling loopt nog tot eind januari 2018.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio