Food

"Bubbels smaken écht niet even lekker in plastic bekertjes"

Print
"Bubbels smaken écht niet even lekker in plastic bekertjes"

Foto: Shutterstock

Uit een nieuwe studie blijkt dat champagne, prosecco, cava en schuimwijn anders smaken naargelang waar het in wordt geschonken. Wie denkt dat de parelende dranken maar slap smaken in een bekertje en net lekkerder zijn in een echt glas, heeft het bij het rechte eind.

Feestneuzen die enkel champagne willen drinken uit een echt glas omdat het dure drankje niet zo lekker smaakt in een plastic of schuimplastic bekertje blijken heus niet enkel moeilijke mensen te zijn. Uit een nieuw onderzoek van de University of Texas en University College London is namelijk duidelijk geworden dat bruisende dranken zoals ook prosecco, cava en schuimwijn wel degelijk anders smaken in een glas.

Dat komt omdat de bubbels zich anders gaan gedragen naar gelang hetgene waar ze worden in geschonken. "Bijvoorbeeld plastic glazen gebruiken is helemaal niet goed omdat de bubbels aan de wanden blijven kleven en groter worden voordat ze opstijgen", zegt professor Andrea Sella.

Gevoelig

En het is net de omvang van die bubbels die essentieel zou zijn bij de smaak van die sprankelende dranken, want onze mond is heel gevoelig aan verschillende texturen. De onderzoekers ontdekten ook dat de luchtbelletjes in duurdere champagnes vaak kleiner zijn, dat er minder variatie in hun grootte zit en dat er algemeen gezien meer tevoorschijn komen dan in de goedkopere versies. 

 

Niet te missen