Vrouwen die stilte rond seksueel misbruik doorbraken zijn Persoon van het Jaar volgens Time

Print
Vrouwen die stilte rond seksueel misbruik doorbraken zijn Persoon van het Jaar volgens Time

Altijd spannend, zo begin december. Wie zal het Amerikaanse tijdschrift Time uitroepen tot Persoon van het Jaar: Time kent de titel deze keer toe aan een groep: aan de vrouwen die spraken over seksueel misbruik dat hen is aangedaan.

Time maakt ook nog bekend dat president Donald Trump tweede staat op de nominatielijst. De Chinese president Xi Jinping staat derde.

Volgende personen waren dit jaar ook in de running van de titel: Amazon-topman Jeff Bezos, Wonder Woman director Patty Jenkins en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

#Metoo-beweging

Door de titel dit jaar toe te kennen aan de vrouwen die de stilte rond seksueel misbruik verbraken, steunt Time indirect de hele #Metoo-beweging die vrouwen oproept via sociale media te spreken over het seksuele geweld dat hen is aangedaan.

Heel die campagne kwam op gang nadat bekendraakte hoeveel vrouwen zijn misbruikt door Hollywood-producer Harvey Weinstein. Eerst brachten actrices hun verhalen naar buiten, ook over andere filmbonzen. Later volgde een wereldwijde vloed aan getuigenissen van vrouwen over hoe zij zijn misbruikt door hun bazen.

“Wat nu gebeurt, is het gevolg van een reëel en krachtig gevoel van onrust. Toch heeft deze beweging geen leider of verenigende leerstelling”, zegt het tijdschrift Time.

91ste maal

Dit is al de 91ste maal dat het Amerikaanse tijdschrift een “Persoon van het Jaar” kiest. De persoon (of groep) van het jaar krijgt die titel wanneer hij volgens Time de meeste invloed op het nieuws heeft uitgeoefend.

Dit waren de voorbije tien Persons of the Year volgens Time: Donald Trump, Angela Merkel, Ebola-bestrijders, Paus Franciscus, Barack Obama, de mensen achter de Arabische Lente, Facebook-baas Mark Zuckerberg, voorzitter van de Nationale Bank van Amerika Ben Bernanke, Barack Obama (die was het dus tweemaal de afgelopen tien jaar), Vladimir Putin.