Seks & Relaties

Waarom het tussen prins Harry en Meghan geen liefde op het eerste gezicht kon zijn

Print
Waarom het tussen prins Harry en Meghan geen liefde op het eerste gezicht kon zijn

Foto: PN

Toen de Britse prins Harry zijn verloving met actrice Meghan Markle aankondigde, zei hij dat hij meteen wist dat ze zijn ‘ware’ was. Romantisch, maar de zogenaamde coup de foudre is een verzinsel. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Groningen, verschenen in het vakblad Personal Relationships.

Nederlandse wetenschappers analyseerden of twee mensen als een blok voor elkaar kunnen vallen als ze elkaar voor het eerst zien. Daarvoor nodigden ze 396 Nederlandse en Duitse studenten uit om een vragenlijst in te vullen over hun liefdesleven. Eerst moesten ze hun huidige relatiestatus invullen. In een tweede fase werd hen gevraagd om foto’s te bekijken van onbekenden en die mensen te beoordelen op het vlak van liefdevolle gevoelens, passie en verbondenheid. Tot slot moesten ze aangeven of ze liefde op het eerste gezicht voelden.

Niet wederzijds

In een tweede en derde experiment gingen de deelnemers op speeddate. Na de korte afspraakjes, dienden ze opnieuw aan te geven hoe ze zich voelden tegenover de potentiële partner. In totaal werd door 32 deelnemers 49 keer gemeld dat ze liefde voelden op het eerste gezicht. Maar zelden werden de gevoelens beantwoord.

Verzinsel

Wat blijkt? Liefde op het eerste gezicht bestaat niet, zo concluderen de onderzoekers. Ze stellen dat lust op het eerste gezicht wel bestaat. Dat houdt in dat mensen zich meteen seksueel aangetrokken voelen tot elkaar bij een eerste ontmoeting. Wie verkondigt dat het bij hem of haar liefde op het eerste gezicht was, projecteert op dat moment wellicht gevoelens op romantische herinneringen en denkt dat het vanaf het begin om echte liefde ging. Anders gezegd: de coup de foudre wordt vanuit wetenschappelijk standpunt gezien als een verzinsel.

Niet te missen