22 gediskwalificeerde Russische sporters gaan in beroep bij het TAS

Print
22 gediskwalificeerde Russische sporters gaan in beroep bij het TAS

Foto: BELGAIMAGE

Tweeëntwintig Russische sporters gaan in beroep bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) tegen de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om hen wegens dopinggebruik te diskwalificeren en hun medaille te ontnemen. Dat heeft het TAS woensdag bekendgemaakt.

Bij de levenslang geschorste sporters bevinden zich onder anderen Aleksandr Zubkov, goed voor twee keer goud in het bobsleeën op de Winterspelen van 2014, en Alexander Legkov, die zich in Sotsji tot olympisch kampioen kroonde op de massastart langlaufen. De atleten hebben het TAS gevraagd om voor de start van de Winterspelen in Sotsji een uitspraak te doen.

Sinds het onthullende rapport van WADA-onderzoeker Richard McLaren over georganiseerd dopinggebruik in Rusland heeft het IOC 25 Russen gediskwalificeerd. Rusland verloor daardoor een derde van de in Sotsji behaalde medailles, namelijk 11 van de 33. Ten gevolge van het door de staat georganiseerde dopingsysteem besliste het IOC dinsdag om Rusland te weren van de komende Winterspelen. Alleen onder strikte voorwaarden zullen Russische atleten met een onberispelijke dopingreputatie onder de olympische vlag mogen deelnemen in Pyeongchang.