Vissenbescherming haalt goudvis weg uit schoolklasje: “Kan echt niet dat hij in een vissenkom moet zwemmen”

Print
Vissenbescherming haalt goudvis weg uit schoolklasje: “Kan echt niet dat hij in een vissenkom moet zwemmen”

Archiefbeeld vissenkom. Foto: Herman Ricour

Bij de basisschool ‘De Triolier’ uit Budel zijn ze er nog niet goed van. Onlangs werd de directrice verrast door een telefoontje van de ‘vissenbescherming’. Er was een melding binnengekomen dat een goudvis in een vissenkom rondzwom “en dat kon echt niet”.

“Is dit wel echt was mijn eerste gedacht”, vertelt schooldirectrice Loes Schalken tegen de Nederlandse krant Eindhovens Dagblad. “Ik was me van geen kwaad bewust. We wilden met de vissenkom juist bereiken dat kinderen zich bewust worden van dieren en hun welzijn. Op onze school hebben we een goed beleid voor de kinderen, maar voor vissen blijkt dat wat minder te zijn”, probeert Schalken nog enigszins lachend uit te brengen. “De goudvissen Hans en Grietje zwommen tot voor kort samen in een kom in groep vier. Totdat een van de twee overleed. We weten niet of dat Hans of Grietje was.”

Uit het gesprek met de vissenbescherming bleek echter dat een vis niet meer in een vissenkom mag zwemmen, ook al zijn daar geen officiële regels voor. “Een goudvis heeft een zwemruimte van tien keer zijn lengte nodig. Bij een gewone goudvis heb je dan minstens een aquarium van een meter nodig. Hij moet ook verschuilplekken hebben en dat kan niet in een ronde kom”, aldus de vissenbescherming. Elk jaar behandelt de vissenbescherming vijf tot zes klachten. In het geval van basisschool ‘De Triolier’ werd de goudvis weggehaald en in een groot aquarium geplaatst bij een liefhebber.