Spelen-organisator Zuid-Korea vindt Russische atleten onder olympische vlag “op één na beste beslissing”

Print
Spelen-organisator Zuid-Korea vindt Russische atleten onder olympische vlag “op één na beste beslissing”

Foto: AP

De Zuid-Koreaanse organisatoren van de komende Winterspelen hadden liever gehad dat de Russische atleten in Pyeongchang in de kleuren van hun land konden aantreden. Toch aanvaarden ze de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om alleen individuele Russische atleten te laten deelnemen onder olympische vlag, nadat dinsdag bekend raakte dat Rusland geweerd wordt van de Winterspelen omwille van de dopingschandalen van de voorbije jaren.

“We denken dat het individueel toelaten van Russen de op één na beste beslissing is, maar niet de beste”, verklaarde Lee Hee-Beom, hoofd van het organisatiecomité van de Spelen in Pyeongchang (9-25 februari 2018). Dinsdag besliste het Uitvoerend Comité van het IOC voor het eerst een land te sanctioneren omwille van doping en Rusland de toegang tot de komende Winterspelen te ontzeggen. Alleen onder strikte voorwaarden zullen Russische atleten met een onberispelijke dopingreputatie mogen deelnemen in Pyeongchang, onder de benaming “Olympic Athlete from Russia”, met de olympische vlag en met de olympische hymne in plaats van het volkslied.

Die beslissing heeft het Zuid-Koreaanse organisatiecomité toch verrast, stelde zijn voorzitter. “We wisten niet dat de sanctie zo sterk zou zijn”, zei Lee in een interview op een Zuid-Koreaanse radiozender. Hij gaf aan dat er een “hevig debat” heeft gewoed binnen het IOC. Lee had het IOC laten weten dat hij hoopte dat Rusland zou kunnen deelnemen aan de Spelen, “op welke manier dan ook”. Toch aanvaardt hij de genomen beslissing. Volgens Lee is het nog voorbarig om zich zorgen te maken over een mogelijke Russische boycot van de Winterspelen. Toch zal hij de Russische autoriteiten aansporen om “zoveel mogelijk atleten toe te laten” om deel te nemen aan de Spelen.