Luchthaven van Maastricht kan meer ruimte geven aan vrachtvliegtuigen

Print
Luchthaven van Maastricht kan meer ruimte geven aan vrachtvliegtuigen

Archiefbeeld. Foto: Jeroen Coolaerts

Vrachtvliegtuigen mogen vanaf woensdag de hele verlengde start- en landingsbaan gebruiken van Maastricht Aachen Airport, de luchthaven vlak bij de Nederlandse stad Maastricht. De Nederlandse minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen heeft dat bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Door het besluit kunnen vrachtvliegtuigen de baanlengte van 2.750 meter helemaal gebruiken. Volgens de bewindsvrouw blijkt uit berekeningen dat de geluidsoverlast binnen de gestelde marges blijft als vrachtvliegtuigen meer ruimte krijgen om te landen en/of te vertrekken. De minister laat weten dat over de maatregel onder meer intensief overleg is gevoerd met de Nederlandse provincie Limburg en Maastricht Aachen Airport.

Volgens de Nederlandse minister krijgen de vrachtvliegtuigen daardoor de mogelijkheid uit te wijken vanuit de nationale luchthaven van Schiphol, waar een ruimtegebrek is. Voor het komende winterseizoen hebben verscheidene luchtvrachtmaatschappijen op Schiphol geen of minder vertrek- en landingsrechten gekregen dan waarop zij hadden gehoopt.

De luchthaven ligt in vogelvlucht slechts 35 kilometer van die in Luik-Bierset.

(belga)