Altijd al een kasteelheer of -dame willen zijn? Voor amper 50 euro is dit sprookjesachtige slot ook van jou

Print
Altijd al een kasteelheer of -dame willen zijn? Voor amper 50 euro is dit sprookjesachtige slot ook van jou

Een sprookjesachtig slot uit het Franse Saumur is gered van de vergetelheid. Al wie vijftig euro neertelde voor het kasteel, mocht zich immers “kasteelheer of -dame” noemen. Tot nu toe hebben meer dan 6.500 mensen dat bedrag gestort om het bouwwerk te redden. Zij zullen allemaal eigenaars zijn van het historisch bouwwerk uit de dertiende eeuw.

Château de la Mothe-Chandeniers ziet er uit als het kasteel uit je dromen. Met een imposante slotgracht, talloze kantelen en grote vertrekken is het een indrukwekkend optrekje. Zelfs in zijn huidige staat. Het kasteel is immers een getuige van vergane glorie. Vervallen en overwoekerd staat het bouwwerk uit de dertiende eeuw al een tijdlang leeg.

Even leek het alsof het kasteel gedoemd was om een ruïne te worden. Niemand wilde immers de vraagprijs van een half miljoen euro op tafel leggen om het slot te redden. Totdat 6.633 mensen de handen in elkaar sloegen en 532.281 euro bij elkaar schraapten. Op het financieringsplatform Dartagnans.fr kochten ze allemaal voor minimaal vijftig euro de titel van “kasteelheer” of “kasteeldame”. De missie is alvast geslaagd. “Door deze collectieve aankoop werken wij aan het behoud en de ontwikkeling van het erfgoed van morgen. Meer nog: we bewijzen dat de kracht van burgers altijd het grootst is. Dank aan de duizenden onbekenden”, laten de initiatiefnemers dan ook weten op de website.

Zelf altijd al willen zeggen dat je een kasteel bezit? Dan kan ook jij nog een gift doen. Nu de nodige fondsen bij elkaar zijn verzameld, willen de initiatiefnemers immers proberen om het slot opnieuw bewoonbaar te maken. Ook daar is elke bijdrage dus welkom voor. De overdracht van het historische kasteel is in januari.