DE KERN

”Puigdemont heeft veel krediet verloren door naar België te vluchten”

Print
”Puigdemont heeft veel krediet verloren door naar België te vluchten”

Een dag nadat de Spaanse pers massaal voor de deur stond van de raadkamer in Brussel, blijkbaar niet wetend dat Belgische rechters zelden of nooit een uitspraak doen op de dag dat er gepleit wordt, zorgde het hooggerechtshof in Madrid gisteren wel voor nieuws. Het Europees aanhoudingsbevel tegen de vijf afgezette Catalaanse regeringsleden die naar België gevlucht waren wordt ingetrokken. Dat zal Carles Puigdemont en zijn vier collega’s wellicht advocatenkosten besparen, maar het betekent nog niet dat ze terug kunnen naar hun Catalaanse heimat. Want het Spaanse aanhoudingsbevel blijft overeind.

Rechter Pablo Llarena motiveerde zijn beslissing met de stelling dat de procesvoering best in één hand - de Spaanse - blijft. Bovendien was hij niet gerust in de beslissing die de Belgische raadkamer zou nemen. Als die de uitlevering bijvoorbeeld alleen zou toestaan voor de minder zware aanklachten, kunnen de vijf voor de zwaardere aanklachten in Spanje ook niet meer berecht worden. Dat zou betekenen dat de Catalaanse regeringsleden die wel in Spanje bleven en in de gevangenis gestopt werden, zwaardere straffen kunnen krijgen dan hun gevluchte collega’s. En dat wil de rechter voorkomen.

Een andere uitleg, van de advocaten van de vijf, is dat Spanje bang is dat de Belgische rechter de uitlevering zou weigeren omdat hij twijfelt aan een eerlijk proces in Spanje. Dat zou leiden tot een gigantische rel tussen de Belgische en de Spaanse regering, maar zou ook een internationale blamage zijn voor Spanje.

Puigdemont en zijn vier collega’s schieten niet op met de uitspraak van de Spaanse rechter. Ze hoeven niet meer voor een Belgische rechter te verschijnen, dus daarvoor komt de Spaanse pers niet meer naar België, en ze kunnen ook niet terug naar Spanje want daar ligt nog altijd een aanhoudingsbevel.

Hoewel de jongste peiling in Catalonië hen wel een perspectief biedt als ze voldoende moed bijeen kunnen schrapen. Volgens die peiling blijven de separatistische partijen steken op één tot twee zetels van de absolute meerderheid. Puigdemont heeft veel krediet verloren door naar België te vluchten. Als hij volgende week, één week voor de verkiezingen, terugkeert naar Barcelona en daar effectief wordt opgesloten, doet dat vrijwel zeker nog voldoende kiezers naar zijn kamp kantelen om de meerderheid te halen.

En dan is het aan de regering-Rajoy in Madrid om te beslissen of ze de uitslag van de verkiezingen gaat respecteren. Verkiezingen die Madrid zelf heeft uitgeschreven.