Red Lions on fire: overtuigende zege tegen Nederland levert hockeymannen groepswinst op in World League

Print
Red Lions on fire: overtuigende zege tegen Nederland levert hockeymannen groepswinst op in World League

Foto: BELGA

De Belgische hockeymannen blijven ongeslagen in de finale van de FIH World League. De Red Lions (FIH 3) klopten dinsdag in het laatste duel in groep A Nederland (FIH 4) met 3-0 (rust: 2-0). Afgelopen zomer verloren de Belgen nog van onze noorderburen in de finale van het EK.

De Lions toonden zich meteen de betere van Nederland, en Loïck Luypaert (19. en 30.) zorgde halfweg via twee strafcorners voor een verdiende dubbele voorsprong. Na de pauze hetzelfde spelbeeld, en Tom Boon (32.) diepte de kloof verder uit tot 3-0.

België is door de zege zeker van groepswinst. Dat betekent dat de Lions het in de kwartfinales tegen gastland India, vierde in groep B, opnemen. Spanje, dat in zijn derde duel Argentinië met 2-1 klopte, pakt de tweede stek.

Vrijdag waren de mannen van bondscoach Shane McLeod aan het toernooi gestart met een 3-2 zege tegen ‘s werelds nummer 1 Argentinië. Ze namen zo ook meteen revanche voor de verloren olympische finale in Rio. Zondag volgde een ruime 5-0 zege tegen Spanje (FIH 9).

Australië won de vorige editie van de FIH Hockey World League. In 2015 versloegen de Aussies in de finale België met 2-1.

“Die score was eigenlijk nog gevleid voor Nederland”

De Red Lions verzekerden zich dinsdag, na een 3-0 zege tegen Nederland, van de eerste plaats in groep A van de finale van de FIH World League. “Die score was eigenlijk nog gevleid voor Nederland”, reageerde Philippe Goldberg, assistent bij de Belgische hockeymannen.

België speelde afgelopen zomer op het EK nog tweemaal tegen Nederland. In de groepsfase deelden de Lions een 5-0 pandoering uit, maar in de strijd om goud trokken onze noorderburen aan het langste eind. “Maar de wedstrijd nu was nog anders dan die twee duels”, verklaarde Goldberg. “Zelfs toen we in de poulefase met 5-0 wonnen, domineerden we niet zoals nu. Voor hetzelfde geld was die partij op 4-4 geëindigd, terwijl de score nu hoger had kunnen oplopen. We speelden vandaag compact, waarbij de verdedigers en aanvallers de middenvelders bijstonden. Zo creëerden we ruimte.”

De Lions ontmoeten in de kwartfinales als winnaar van groep A gastland India, de vierde uit groep B. Die wedstrijd staat woensdag al op de agenda. “Dat is misschien wel een klein nadeel”, erkende Goldberg. “Maar alle onze spelers zijn fit. Het thuispubliek zal opnieuw een rol spelen, zoals twee jaar geleden toen we India in de halve finales uitschakelden. Het belooft opnieuw een mooie ervaring te worden voor de spelers.”

Uitslagen:

Spanje - Argentinië 2 - 1

Spanje: Quemada (50. pc) en Romeu (59. pc)

Argentinië: Paredes (21.)

BELGIE - Nederland 3 - 0

België: Luypaert (19. pc en 30. pc), en Boon (32 pc.)

Stand (ptn W G D V dv dt ver):

1. België 9 3 3 0 0 11 2 9

2. spanje 6 3 2 0 1 5 8 -3

3. Argentinië 1 3 0 1 2 6 8 -2

4. Nederland 1 3 0 1 2 5 9 -4

Programma:

Woensdag:

Spanje - Australië

BELGIE - India

Donderdag:

Engeland - Argentinië

Duitsland - Nederland