Hobbyarcheologie Limburg van start

Print
Hobbyarcheologie Limburg van start

Foto: Angela Bitonti

Hasselt - Vier Limburgers hebben zopas de vereniging Hobbyarcheologie Limburg (HAL) opgericht. Anderhalf jaar na de invoering van de officiële erkenning door metaaldetectoristen blijkt dat ruim de helft van de vondstmeldingen afkomstig is van Limburgers.

Sinds 2016 kunnen metaaldetectoristen in Vlaanderen een officiële erkenning krijgen van de Vlaamse overheid. Met die erkenningskaart in de hand, en met de toelating van de eigenaar van de akkers waarop zij zoeken, mogen zij met hun metaaldetector aan de slag. Vondsten moeten aangegeven worden in een digitale Centrale Archeologische Inventaris (CAI). Professionele archeologen kunnen zo ook te weten komen op welke plaatsen veel vondsten gedaan worden, en zo hun kennis van het archeologisch belang van onze bodem verbeteren. 

Anderhalf jaar na de invoering van de officiële erkenning blijkt dat ruim de helft van de vondstmeldingen in de CAI afkomstig is van Limburgers. Een aantal metaaldetectoristen in onze provincie heeft ondertussen de weg gevonden naar historische tijdschriften en verschillende vondsten werden al gepubliceerd.
“Ik merk dat meer en meer detectoristen niet alleen geïnteresseerd zijn in het voorwerp dat zij vinden, maar ook in de geschiedenis ervan” zegt Eric Aerts uit Heusden, die sinds een jaar via facebook en een website het contact tussen de metaaldetectoristen onderhoudt. “Daarom is het belangrijk dat de zoekers de weg vinden naar mensen die historisch geschoold zijn en hen kunnen uitleggen wat het belang of de betekenis was van hun vondst.”

“Het is ook belangrijk dat men in Brussel weet met welke praktische probleempjes zoekers te maken krijgen” vult Luc Wijnants uit Hoepertingen aan. “Zelf contact nemen met het Agentschap Onroerend Erfgoed ligt voor veel zoekers moeilijk”.
Samen met Dominique Steuckers uit Jeuk namen Eric en Luc contact met de rijksarchivaris in Hasselt. “Ik sta te kijken van de vondsten van het laatste jaar”, zegt Rombout Nijssen. “Het wetenschappelijk historisch belang van sommige vondsten is enorm. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk gepubliceerd wordt over deze vondsten. Alleen op die manier kan duidelijk worden dat in Limburg niet alleen Tongeren in archeologisch opzicht interessant is”.

Om de detectoristen met elkaar in contact te brengen en kennis en ervaring te delen, richtte dit viertal vorige week de vereniging Hobbyarcheologie Limburg (HAL) op. “In de eerste week sloten zich al 30 mensen aan”, zegt Dominique. “Daarom vinden we het een goed idee om al op 13 december een kennismakingsavond te organiseren. Alle geïnteresseerden zijn welkom in zaal Panderosa aan de Hasseltsesteenweg in Kortenbos. We beginnen om 19 uur”.

 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio