Burgemeesters gaan georganiseerde misdaad in Limburg helpen bestrijden

Print
Hasselt -

Vandaag is de aftrap gegeven voor een proefproject in Limburg waarbij de gemeenten mee gaan helpen om de georganiseerde misdaad te bestrijden. Samen met Antwerpen en Namen moet die Limburgse aanpak op termijn een voorbeeld voor de rest van het land worden. Dat maakten minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en gouverneur Herman Reynders zopas bekend.

De proef loopt twee jaar, in het provinciehuis wordt daarvoor het Arrondissementeel Informatie- en ExpertiseCentrum (ARIEC) uit de grond gestampt. Dat moet gemeenten met raad en daad bijstaan en kan er tegelijk voor zorgen dat er ‘flexteams’ worden uitgestuurd om mensenhandel of cannabisplantages op te sporen. Het gaat dan wel steeds alleen om bestuurlijke controles: of de brandveiligheid in orde is, de bouwvoorschriften, btw, of de wet op vreemdelingenzaken gerespecteerd wordt, het sluitingsuur,… De politie gaat enkel mee als ‘sterke arm’ om de controleurs te beschermen. Worden toch illegale activiteiten blootgelegd, neemt het parket over.

En waarom onze provincie een van de geselecteerden is in dit proefproject? “Omwille van de motorbendes en de cannabisplantages die hier steeds meer toenemen. Het probleem verlegt zich naar onze kant van de grens door acties in Nederland en Duitsland. Het zogenaamde waterbedeffect: Je drukt en de criminaliteit trekt gewoon verder weg”, aldus Reynders en Jambon.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio