Nieuwe oplichterstruc is zo geloofwaardig dat u er met open ogen intuimelt: “Zo naïef geweest”

Print

Opletten geblazen: Aalstenaar opgelicht door nieuwe Nederlandse oplichterstruc. Video: TVO

Aalst -

Jeroen Teck uit Moorsel bij Aalst is onlangs het slachtoffer geworden van een nieuwe vorm van oplichting. Nietsvermoedend liet hij zich in zijn eigen huis om de tuin leiden. “Ik was te goeder trouw, naïef”, beseft de man achteraf.

Toen Jeroen zijn iPhone wilde verkopen via een tweedehandwebsite, werd hij gecontacteerd door een Nederlander. Ze spreken aan de telefoon een verkoopprijs af en de man komt meteen bij Jeroen thuis. Daar regelen ze de transactie via een overschrijving op de smartphone van de Nederlander. Daar kon Jeroen zien hoe de juiste stappen zijn gevolgd.

Maar achteraf bleek het om een vervalste bankapplicatie te gaan van de Nederlandse bank ABN-AMRO. De 750 euro voor zijn smartphone is dus nooit op Jeroens rekening terecht gekomen. “Ik was te goeder trouw, naïef”, beseft de man nu. Jeroen hoopt nu dat de dader via camerabeelden, gemaakt door een bewakingscamera aan zijn huis, opgespoord wordt.

De lokale politie van Aalst heeft nog geen weet van andere, dergelijke gevallen van oplichtingen. De politie raadt wel aan om zoveel mogelijk betalingen cash te laten doen, of in een bankkantoor. Via de website ibancalculator.com kan u controleren of een rekeningnummer ook écht bestaat.