Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

maandag 4 december 2017 - Muziek & cultuur
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

Thomas Vanderveken moet donderdag bij leven en welzijn een concerto van Grieg spelen.  VRT/Joost Joossen

Thomas Vanderveken in lappenmand op enkele dagen van pianoconcerto

HASSELTEen jaar lang heeft hij geoefend op het pianoconcerto van Edvard Grieg. Maar in de laatste rechte lijn is tv-gezicht Thomas Vanderveken (36) ziek geworden.

Zijn elf maanden oude zoontje Otto raakte besmet met RSV, een verkoudheidsvirus, en werd opgenomen in het ziekenhuis. Hij was danig versuft dat hij geen borstvoeding meer wilde, aldus mama Véronique Leysen (31), de partner van Vanderveken. Daarbovenop kreeg kleine Otto last van diarree en braakneigingen.

Dat Vanderveken nu zelf ook geveld is, komt ongelegen. Donderdag moet hij zijn concerto spelen, samen met Brussels Philharmonic. Een hele opgave, want het 35 minuten durende stuk van de Noorse componist Grieg staat bekend als “aartsmoeilijk” en volgens sommigen “onmogelijk”.

In principe zou Vanderveken nog hard moeten repeteren. “Thomas verzorgt zich momenteel en rust uit”, zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. Hij gaat ervan uit dat de presentator tijdigherstelt en dat het concerto gewoon kan plaatsvinden.

De voorbereidingen op het concerto zijn te bekijken in het programma ‘Thomas Speelt Het Hard’, elke woensdagavond op Canvas. Het evenement in De Bijloke in Gent, de muzikale droom van Vanderveken, is uitverkocht. (dhs)