Zilvermeercross Mol: ook zonder Mathieu aan de start wint een Van der Poel

Print
Zilvermeercross Mol: ook zonder Mathieu aan de start wint een Van der Poel

Foto: BELGA

Nederlands weekend in de cross: na Corné van Kessel zaterdag in Hasselt ging de zege in Mol naar David van der Poel. De oudere broer van Kannibaal Mathieu haalde het na een spannende finale van opnieuw Van Kessel en een flinke Tom Meeusen.

Het Zilvermeer in Mol ontving een deelnemersveld vergelijkbaar met dat van Hasselt gisteren. Enkel Toon Aerts, zaterdag nog tweede na een spurtje met ploegmaat Van Kessel, was teruggekeerd naar Spanje. Mathieu van der Poel én Wout van Aert waren ook, net als in Hasselt, niet uit hun stage-oord teruggekeerd.

De kopstart was voor een overmoedige Daan Hoeyberghs maar al snel namen dezelfde namen het heft in handen: Van Kessel, Merlier, David Van der Poel maar ook Klaas Vantornout die in 2013 op hetzelfde parcours zijn eerste Belgische titel binnenreef. Van Kessel kreeg als eerste een gaatje maar de winnaar van Hasselt besloot wijselijk een tandje terug te schakelen waardoor een pelotonnetje van een negental renners in de spits verscheen.

En dus werd het een tactische wedstrijd waarin vooral de zandstroken het verschil moesten maken. Een eerste poging kwam er van Tim Merlier en David Van der Poel. De oudere broer van Mathieu stond in Hasselt al op het podium en wilde duidelijk zijn goede conditie - en de afwezigheid van zijn broer en Wout van Aert - verzilveren. Maar ook hij geraakte niet uit de greep van de achtervolgers en liet zich wijselijk terugzakken.

Wijselijk want Van der Poel koos in het laatste kwartier opnieuw voor het offensief. En deze keer was het wel de juiste aanval. Corné van Kessel spartelde nog even tegen maar zag zijn landgenoot niet meer terug, ook al omdat hij Meeusen als stoorzender in het wiel had. Van der Poel maakte geen enkele fout en haalde het uiteindelijk voor Van Kessel en Meeusen.

Tevreden winnaar

Uiteraard was de oudste Van der Poel opgetogen met zijn zege. “Dit is de bekroning van een heel geslaagd weekend”, klonk het. “Het was de bedoeling om na het trainingswerk in Spanje twee keer op het podium te mikken en dat is goed gelukt. En ik moest de familie-eer hooghouden. Zonder Mathieu en Wout is het voor ons plezierig om mee te doen voor de overwinning. Voor de zege rijden is toch anders dan voor een vijfde of zesde plaats. Of Mathieu zal reageren? Zeer zeker wel, op ludieke wijze. Na Hasselt stuurde hij me een berichtje om me te feliciteren met het feit dat ik over de balkjes had gesprongen. Wat ik niet had gedaan. Typisch Mathieu, dat getreiter.”

Ook Corné van Kessel mopperde niet. “Twee keer het podium in hetzelfde weekend, daar ben ik tevreden mee. Ik reed een keer lek en maakte een paar fouten in het zand. David maakte die fouten niet en daarom is hij de verdiende winnaar hier in Mol.”

Tom Meeusen glunderde bij zijn eerste podiumplaats van het seizoen. “We hebben het ploegenspel perfect gespeeld”, lachte de Essenaar. “Maar ik ben toch vooral blij met mijn eerste podiumplaats van het seizoen. Ik kan eindelijk terug tijdens de wedstrijd nadenken over hoe ik het tactisch zou aanpakken. Die vaststelling geeft me een enorme boost.”

De uitslag:

1. David van der Poel (Ned)

2. Corné van Kessel (Ned)

3. Tom Meeusen

4. Tim Merlier

5. Klaas Vantornout