Fornet, Timmerman en Frank Geelen winnen Mania’s

Pronostieken en politiek: het kan gigantisch mislopen. Maar kijk, in de popcultuur kennen ze hun Pappenheimers beter. Zowel de favorieten van Limbomania, DJ-Mania en Comedymania deden zaterdag in een uitverkocht Muziekodroom wat ze verwacht werden te doen: winnen. Op één bij Limbomania: Fornet. Op één bij DJ-Mania: Timmerman. En op één bij Comedymania: Frank Geelen.

cru

Bij Limbomania werd het wel even spannend aan het eind. Fornet, de postpunkband uit Bree en omstreken die als laatste van de avond aan de bak moest, flaterde enorm. Toen een gitaarsnaar het begaf, verdween de groep bijna in zijn geheel en bijna voor 10 minuten lang van het podium. Op zoek naar een andere snaar of gitaar. Ongezien. “Dit is een nachtmerrie”, mompelde de frontman nog door de microfoon. Soit: de jury keek door het euvel heen en zette de groep toch op de eerste stek. Muzikaal was het ook het spannendste wat we zaterdagavond te horen kregen en in Fornet zit duidelijk veel potentieel naar de toekomst toe. Een fout zoals die op Limbomania gaan ze nooit meer maken.

(Lees verder onder de foto’s)

© Michel Steensels

© Michel Steensels

Op de tweede stek eindigde ILA, de Bilzense singer-songwriter Ilayda Cicek (20) die in haar eentje met elektrische en akoestische gitaar op het podium stond. Zij was in alle finales samen overigens de enig vrouwelijke frontdame. Met het prijzengeld gaat ze een EP opnemen. Op de derde stek eindigde HUGS, pas voor de tweede keer live op een podium tijdens de finale. Frontman Boris Willems zei “gemengde gevoelens “ te hebben achteraf. Hij was niet zo blij met de keuze van de jury om Fornet te laten winnen ondanks hun flater.

© Michel Steensels

De publieksprijs was voor de metaljongens van Sons Of A Wanted Man. Ze krijgen hun gewicht in bier: laten we het afronden op 666 liter.

Frituurdwerg

Bij Comedymania was het ook spannend. “We hebben langer over de top 3 gediscussieerd dan de duur van de wedstrijd zelf!,” zei jurylid en MC van dienst Bas Birker. Uiteindelijk won Frank Geelen (39) uit Bocholt, een frituuruitbater van amper 1,48 hoog en tevens leraar hout op een secundaire school in Maaseik. Hij mag ook de publieksprijs mee naar huis nemen dankzij een buslading vol vrienden, frituurklanten en familie. De andere topfavoriet Tom Melotte (37) uit Hasselt eindigde derde. “Ik ben ontgoocheld,” zei hij. “Ik had hoger willen eindigen, maar de andere kandidaten waren sterk.” De verrassing van de finale was Koen Mekers (26) uit Sint-Truiden die bij de vorige editie van Comedymania er net niet doorgeraakte, maar zaterdag een sterke finale speelde. Hij was zo blij dat bijna een stuk uit zijn cheque beet toen hij die in ontvangst mocht nemen.

© Michel Steensels

© Michel Steensels

Timmeren aan internationale carrière

Bij DJ-Mania klopte de pronostiek helemaal. Timmerman op één, DJ Berre op twee en Bearsome op drie. Ondanks de juiste voorspelling was Timmerman (Toon Timmerman, 22, uit Hasselt) compleet van zijn melk. Hij wil nu zijn dj-pijlen internationaal gaan richten. DJ Berre (Laurens Bervoets, 25, Tessenderlo) verblufte de zaal als eerste met zijn dj-skills en mocht naast het zilver ook de Publieksprijs in ontvangst nemen. De Benjamin van alle finales samen, de 18-jarige PXL Music-student Bearsome (Pim Gombeer uit Leopoldsburg) ging met de bronzen plak naar huis.

Lees morgen reacties in de krant en herbeleef hier de avond zelf met interviews, filmpjes, sfeerrepo’s en foto’s.