© Shutterstock

“Zoenen tijdens de feestdagen? Verplicht je kinderen niet”

Ook geen zin om alle familieleden drie maal te kussen tijdens nakende feesten? Dan kan je misschien maar beter de feestdagen doorbrengen in Nieuw-Zeeland, waar ze komaf willen maken met deze eeuwenoude traditie. Al gaan er ook in ons land gaan er stemmen op om kinderen niet langer te dwingen om te zoenen tijdens de eindejaarsfeesten.

lla

‘My body is my body’. Dat is de nieuwe sensibiliseringscampagne die in het verre Nieuw-Zeeland op touw werd gezet om kinderen niet langer te dwingen om genodigden tijdens de feesten te zoenen. Met de campagne wil de overheid vooral ouders en opvoeders vragen om kinderen te leren dat je dankbaarheid niet altijd moet uitdrukken met een kus. De campagne krijgt ook bijval van Sensoa, het Belgische expertisecentrum voor seksuele gezondheid, aldus VRT.

“De oude traditie om elkaar te zoenen bij het binnenkomen of wanneer je een cadeautje krijgt, is niet altijd even zaligmakend”, zegt Erika Frans van Sensoa in ‘De Wereld Vandaag’ op Radio 1. “Ik benadruk dat knuffels en zoenen erg belangrijk zijn voor kinderen maar ze mogen niet gedwongen worden. Je kan en mag een kind niet dwingen om over zijn eigen grenzen te gaan.” De rol die de ouders daarbij spelen, is cruciaal. “Ouders moeten beseffen dat ze macht hebben en dat kinderen afhankelijk van hen zijn. Door ze te dwingen, kweek je schuldgevoelens en wordt het hele ritueel veel belangrijker dan het eigenlijk is.”

Weglopen

Erika erkent ook dat ieder kind hier anders mee omgaat. “Sommige kinderen vinden het leuk om een kus te geven, anderen zetten het op het lopen. Als je zoon of dochter wegloopt, ga hem dan niet dwingen. Kinderen mogen zich niet ongemakkelijk voelen als ze bij opa of tante op de schoot moeten zitten. Ze moeten leren dat ze hun gevoelens kunnen uiten ook als ze iets niet willen. Ik wil benadrukken dat er niets mis is met knuffelen en op de schoot zitten, maar als ouder moet je beseffen dat het daarmee begint.”

Alternatieven

Ook zijn er heel wat alternatieven om familieleden te begroeten of te bedanken. Zo kan je de nonkel een hand geven en de oma een hippe ‘high five’. “Dat moet echt wel kunnen”, besluit Erika.

Niet te missen