Test-Aankoop waarschuwt voor deze sinterklaascadeaus

Print
Test-Aankoop waarschuwt voor deze sinterklaascadeaus

Foto: test-aankoop

Met Sinterklaas en de eindejaarsfeesten in het vizier, waarschuwt Test-Aankoop voor speelgoed dat de privacy van de consument in het gedrang brengt. De consumentenorganisatie onderzocht zeven speelgoedrobots. Twee robots sturen persoonlijke gegevens én de identiteit van de smartphone of tablet waarmee ze bestuurd worden naar Flurry, een bedrijf gespecialiseerd in het verzamelen van online data. Uit voorzorg raadt Test-Aankoop de aankoop van de twee robots af.

‘Interconnected toys’ zijn in maar lang niet altijd veilig. Een jaar geleden klaagde de consumentenorganisatie over de gevaren van de My Friend Cayla-pop en de robot ‘I-Que’. Dat speelgoed bevat microfoontjes en spraakherkenningstechnologie waardoor mensen met slechte bedoelingen - met behulp van bluetooth, een internetconnectie en een app - via de pop met het kind kunnen communiceren.

Nu onderzocht de verbruikersorganisatie zeven robots voor kinderen. Twee robots - de ‘Sphero BB-8’ uit Star Wars en de robothond ‘WowWee Chip’ - sturen persoonlijke gegevens en de identiteit van de smartphone of tablet waarmee ze bestuurd worden naar het bedrijf Flurry, dat zonder medeweten van en zonder meerwaarde voor de gebruiker, aldus Test-Aankoop. “De ‘WowWee Chip’ is zelfs zonder code-opgave te besturen via bluetooth. Dat wil zeggen dat een buurman in theorie de controle op de hond zou kunnen overnemen. Geen beveiliging voor het kind is hier voorzien.”

Test Aankoop beveelt ouders die zo’n speelgoed willen aankopen aan om zich goed te informeren en er zich bewust van te zijn dat er momenteel nog geen duidelijke wetgeving is om dergelijke apparaten te kaderen qua veiligheid en qua bescherming van het privéleven.