Rechtbank opent intern onderzoek naar dood van ex-generaal Praljak

Print

Het Joegoslaviëtribunaal heeft vrijdag een intern onderzoek geopend naar Slobodan Praljak, de Bosnisch-Kroatische oorlogsmisdadiger die meteen nadat hij woensdag tot twintig jaar cel veroordeeld was, zichzelf van het leven beroofde door gif in te nemen.

LEES OOK: Hoe kon oorlogsmisdadiger ongemerkt gif in rechtbank smokkelen? En wat zat er in het flesje?

“Om het Nederlandse onderzoek dat aan de gang is, te vervolledigen, heeft de griffier van het tribunaal vrijdagvoormiddag een onafhankelijk onderzoek gestart”, zo meldde de rechtbank in een communiqué. “Het zal zich richten op de interne operaties van het tribunaal. Het onderzoek wordt geleid door rechter Hassan Jallow en begint volgende week.”

Het Nederlandse gerecht had al snel een onderzoek geopend, op vraag van het tribunaal. Het onderzoek van het parket moet bepalen hoe het mogelijk was dat Praljak het gif had kunnen binnensmokkelen in de rechtszaal.

Bedoeling van het interne onderzoek is nu “de bestaande procedures evalueren en aanbevelingen doen die andere rechtbanken in de toekomst kunnen helpen” om zulke incidenten in de toekomst te vermijden. Het resultaat van dat onderzoek moet voor eind dit jaar gepubliceerd worden.

Het tribunaal stopt op 31 december met werk, na bijna een kwarteeuw bezig geweest te zijn met de berechting van zij die de ergste wreedheden pleegden in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.