Mama

Mama toont hoe haaruitval er na de bevalling echt uitziet

Print
Mama toont hoe haaruitval er na de bevalling echt uitziet

Foto: Shutterstock

Een zwangerschap en bevalling veranderen heel wat meer aan je lichaam dan enkele de bolle buik. Op Instagram heeft een kersverse mama het taboe van haaruitval na de bevalling verbroken. De video windt er geen doekjes om en toont heel echt hoe jonge mama's last kunnen krijgen van haarverlies.

Zelfs na de zwangerschap en bevalling kunnen bij jonge mama's nog steeds kwaaltjes en ongemakken opduiken. Een ervan is haaruitval. Sommige mama's krijgen tot zelfs enkele maanden na de bevalling last van haarverlies. Dat het dan vaak om meer gaat dan enkele lange haren in de douche-afvoer toont kapster Christina met een filmpje op Instagram dat ondertussen viraal gaat.

Kapster Christina Kreitel merkt het fenomeen vaak op in haar salon. "Bij veel van mijn zwangere klanten is het een running joke dat ik na de bevalling hun haren zal mogen uittrekken." En dat het vaak echt zo is, bewijst de kapster met een filmpje van een kersverse mama aan de wastafel. "De mama heeft een baby van vier maanden, en dat is zo ongeveer het moment waarop bij veel jonge mama's de haaruitval begint. Ik heb momenteel zelf een baby en heb er ook last van!"

Het haaruitval na de bevalling heeft een naam: telogeen effluvium, wordt veroorzaakt door een verstoring van de haargroeicyclus en zou 40 tot 50% van de zwangere vrouwen treffen, schrijft the American Pregnancy Association. Dergelijke haaruitval lijkt griezelig, maar is gelukkig van tijdelijke aard, vult the Association nog aan. 

Het filmpje van kapster Christina Kreitel gaat ondertussen viraal. Heel wat kersverse mama's zeggen gerustgesteld te zijn door het filmpje en heel wat toekomstige mama's vragen zich af waarom dit niet vaker ter sprake komt. 

 

Niet te missen