Limburgse werkloosheid daalt met 12 procent in één jaar

Print
Limburgse werkloosheid daalt met 12 procent in één jaar

Foto: SD

Het aantal werklozen in Limburg is met 12 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dat maakte de Vlaamse regering vrijdag bekend tijdens de jaarlijkse ministerraad in Limburg. De werkloosheid ligt er nu op 6,55 procent, waar dat voor heel Vlaanderen 6,66 procent is.

De werkloosheid in Limburg was jarenlang een zorgenkind en zeker na de sluiting van Ford Genk ging het percentage de hoogte in, tot 9,1 procent. Sinds kort ligt de Limburgse werkloosheid echter onder het Vlaamse gemiddelde. Dat is de eerste keer sinds de sluiting van de steenkoolmijnen. Van de Ford-arbeiders heeft intussen 81 procent ander werk gevonden of is vrijgesteld.

Bij de jaarlijkse bespreking van het ‘Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat’ (SALK) maakte de Vlaamse regering voorts bekend dat er bijkomend 18 miljoen euro wordt uitgetrokken voor de ongelijkvloerse kruising van de R71 en de N702. Dat is nodig voor de realisatie van de nieuwe Spartacus-tramlijn. De regering belooft ook een snelle startbeslissing voor de heropstart van de Noord-Zuidverbinding. Die wordt voortaan behandeld als ‘complex project’ om een nieuwe juridische stilstand te vermijden.

“Sociaal-economisch is Limburg aan een indrukwekkende remonte bezig”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois. “Ik ben blij dat er opnieuw optimisme heerst, we moeten resoluut voortwerken op dit pad.”

LEES OOK: Economisch herstel Limburg gaat voort: economie en arbeidsmarkt doen het goed, groot minpunt voor mobiliteit