© Century 21

Grote verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië: welke woningen kan je kopen voor 240.000 euro?

De gemiddelde woningprijs in ons land is gestegen naar 243.344 euro, een grote stijging tegenover vorig jaar. Opmerkelijk is wel hoe groot het verschil is tussen wat je voor dat geld koopt in Vlaanderen en in Wallonië. Onder de taalgrens krijg je voor hetzelfde bedrag al snel dubbel zoveel waar voor je geld.

Guy Stevens

De kwaliteit van de woningen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië loopt redelijk gelijk, onderzocht Century 21 Benelux, een van de grootste spelers op de Belgische vastgoedmarkt. Maar qua grond en bewoonbare oppervlakte gaapt er een enorme kloof tussen de verschillende steden in ons land. Daarvoor onderzocht het wat je voor dat bedrag, tussen 230.000 en 250.000 euro, kan kopen in de tien grootste Belgische steden.

© Century 21

In Vlaamse steden heb je voor dat geld een halfopen of rijwoning met twee of drie slaapkamers. “In de buurt van Antwerpen, Mechelen of Gent kan je rekenen op zo’n 5 are grond”, zegt Century 21-CEO Isabelle Vermeir. “De bewoonbare oppervlakte varieert er vaak tussen 100 en 130 vierkante meter. De woning zijn instapklaar, maar een renovatie binnen afzienbare tijd is wel nodig.”

Een degelijke starterswoning is dan weer wat je in Leuven voor dat geld hebt. Die zijn niet al te groot en comfortabel, dus een renovatie dringt zich er wel op. Beter is het dan in de Westhoek, waar je voor hetzelfde bedrag een gerenoveerde woning vindt met doorgaans drie tot zelfs vier slaapkamers. Er is vaak nog 5 are grond bij.

© Century 21

Renovatie dringt zich ook in Brussel op als je er voor 240.000 euro een grote eengezinswoning met drie kamers koopt. “Gemiddeld koop je er eerder een vrij kwalitatief appartement van rond de 100 vierkante meter.”

Maar typisch voor de hoofdstad van ons land: alles hangt het ervan af in welke wijk je zoekt. “In Anderlecht krijg je voor hetzelfde geld vaak een stuk meer dan in Ukkel, waar de prijzen historisch al hoger liggen.”

Maar dan is er nog Wallonië. Het verschil is erg groot tussen wat je er krijgt voor hetzelfde bedrag, zowel qua bewoonbare oppervlakte als qua grond. “In de buurt van Luik heb je een goed uitgerust huis voor 235.000 à 245.000 euro”, zegt Vermeir. “Die woningen hebben daar bovendien eens ruime tuin en minstens drie slaapkamers. De gemiddelde oppervlakte ligt er met tussen de 125 en 160 vierkante meter een stuk hoger dan in Vlaanderen.”

De beste koopjes doe je dan ook in Bergen, in de provincie Henegouwen, waar je voor 239.000 euro een villa koopt op een terrein van 23 are, soms zelfs met twee garages en een ferm uitzicht. Ook Namen scoort goed: voor de gemiddelde woningprijs heb je er tussen 140 en 170 vierkante meter bewoonbare oppervlakte met al snel 9 are of meer totale grondoppervlakte.

Mechelen

- Type: Half ​open ​bebouwing- Prijs: €245.000- Aantal​ ​slaapkamers: 3- Bewoonbare​ ​oppervlakte: 92 ​m2- Grond​ ​oppervlakte: 3 ​are- Afstand​ ​van​ ​het​ ​centrum: 2 ​km - Nood​ ​aan​ ​renovatie: ja

Brussel

- Type: appartement- Prijs: €245.000- Aantal​ ​slaapkamers: 3- Bewoonbare​ ​oppervlakte: 100 ​m2- Grond​ ​oppervlakte: n.v.t. ​(appartement)- Afstand​ ​van​ ​het​ ​centrum: 4,5 ​km - Nood​ ​aan​ ​renovatie: neen

Luik

- Type: Half ​open ​bebouwing- Prijs: €245.000- Aantal​ ​slaapkamers: 4- Bewoonbare​ ​oppervlakte: 125 ​m2- Grond​ ​oppervlakte: 4 ​are - Afstand​ ​van​ ​het​ ​centrum: 3 ​km - Nood​ ​aan​ ​renovatie: neen

Bergen

- Type: Villa- Prijs: €239.000- Aantal​ ​slaapkamers: 3- Bewoonbare​ ​oppervlakte: 190 ​m2- Grond​ ​oppervlakte: 23 ​are- Afstand​ ​van​ ​het​ ​centrum: 4,5 ​km - Nood​ ​aan​ ​renovatie: neen