Bitcoin maakt wilde rit en daalt uiteindelijk 15 procent

Print
Bitcoin maakt wilde rit en daalt uiteindelijk 15 procent

Foto: AFP

De bitcoin is in een wild water beland. De waarde van de virtuele munt ging donderdag op en neer, met een volatiliteit tot 20 procent. Beleggers die zijn ingestapt toen de bitcoin meer dan 11.000 dollar waard was, komen van een koude kermis thuis. De munt was donderdagmiddag zo’n 9.350 dollar waard.

Sterke koersstijgingen en -dalingen wisselen elkaar de jongste dagen in sneltempo af. Dinsdag kwam de bitcoin voor het eerst boven de 10.000 dollar uit, om daarna bijna direct door te stoten naar de 11.000 dollar. Woensdagavond kelderde de waarde echter weer tot iets boven de 9.000 dollar. Later veerde de munt weer flink op en werd het koersverlies bijna goedgemaakt. Maar in de loop van donderdag ging de koers opnieuw omlaag.

De abrupte verkoopgolven hangen volgens kenners samen met ‘hoogtevrees’, waarbij beleggers bang zijn voor koersdalingen, verkopen en daarmee een kettingreactie op gang brengen. Coinbase, een van de grootste bitcoinhandelsplatformen, constateerde de hoogste activiteit ooit op zijn systeem.