Food

Dus zo maak je die guitige peperkoeken mannetjes

Print
Dus zo maak je die guitige peperkoeken mannetjes
Je ziet ze in veel kerstkraampjes en in de film Shrek krijgt eentje zelfs een rol, maar hoe maak je peperkoeken mannetjes nu zelf om mee uit te pakken tijdens de feestdagen? Dubbel goed nieuws: het recept is makkelijk en het culinaire BBC-kanaal Good Food deelt het online.

Om de koekjes te maken, heb je slechts een kwartier tijd nodig. Maar in de voorbereiding kruipt net iets meer tijd.

Ingrediënten

Voor de koekjes

- 175 g ongeraffineerde bruine suiker - 85 gram zogenaamde golden syrup (stroop gemaakt van rietsuikersap)

- 100 gram boter

- 350 gram bakmeel

- 1 tl baking soda, ook bekend als natriumbicarbonaat

- 1 el gemalen gember

- 1 tl gemalen kaneel

- 1 ei, geklopt

Voor de decoratie

- Glazuur

- Chocoladen bolletjes of snoepjes

Zo ga je te werk

1. Smelt de suiker, de gouden siroop en de boter in een pan en laat het mengsel vervolgens 1 à 2 minuten sudderen. Laat 10 minuten afkoelen.

2. Doe het bakmeel, bicarbonaat en de specerijen in een grote kom. Voeg het warme siroopmengsel en het ei toe. Roer alles door elkaar en kneed het nieuwe mengsel voorzichtig in de kom tot het glad is. Laat het deeg afkoelen, dan wordt het stevig. Wikkel het in huishoudfolie en laat het nog een half uur verder afkoelen in de koelkast.

3. Haal het deeg nu weer uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg bakpapier op de bakplaat.

4. Rol het deeg uit. Voorzie een dikte van een muntstuk van 1 euro. Snijd de peperkoeken mannetjes nu uit het deeg met een mes of speciaal vormpje. Rol het overtollige deeg opnieuw op en blijf snijden totdat het helemaal op is. Bak ze gedurende 12 à 15 minuten.

5. Eens de mannetjes volledig afgekoeld zijn, kan je ze versieren met glazuur en vloeibare chocolade. Laat een uur of twee drogen en klaar! De mannetjes kan je maximum drie dagen bewaren in een luchtdichte verpakking.

Niet te missen