© Kim Nijs

Wie wint DJ Mania 2017? Dit voorspellen de finalisten zelf

Exactly This, Hyalyte, DJ Berre, Impulse, Bearsome, Vancos, Timmermans en Halssem zijn helemaal klaar voor de finale zaterdagavond. Wie nog niet heeft kennisgemaakt me de kandidaten kan dat nog snel hieronder doen. En ze voorspellen ook nog even wie volgens hun met de overwinning naar huis gaat.

Christof Rutten/Joey Bougard

© Kim Nijs

Exactly This

Alexander Coenegrachts (23, Riemst) studeert in Parijs en zat eerder een poos in Korea. “Zes jaar geleden zat ik ook in de finale van DJ-Mania, toen in het duo Nachos For The Early Riser. Daarna is het draaien wat stilgevallen, maar ik doe het té graag om te laten liggen.” Hiphop is de rode draad in zijn set. “Maar daar wijk ik vaak van af met future beats, fusion, jazz… Koreaanse rap komt ook wel eens voor, opgepikt onderweg.” Leuk detail: Impulse is zijn neef.

Pronostiek

1. Timmerman

2. Dj Berre

3. Impulse

© Kim Nijs

Hyalyte

Chesney Wielemans (22) is een echte hiphophead. “Ik ben geïnteresseerd in alle subgenres, van grime tot Braziliaanse baile funk en van nieuwe experimentele dingen tot old skool. Ik weiger materiaal te gebruiken dat mixen makkelijker maakt: hoe moeilijker, hoe beter. Dat bezorgt me zelf ook de meeste fun. Op de finale mag je o.a. obscure tracks verwachten uit Mexico en Brazilië: het resultaat van elke avond drie uur intensief zoeken naar goeie nummers.”

Pronostiek

1. Timmerman

2. Dj Berre

3. Bearsome

© Kim Nijs

DJ Berre

Laurens Bervoets (25) uit Tessenderlo is de enige in de finale die scratchskills toont. “Een poging tot turntablism”, houdt hij het bescheiden. “Volgend jaar draai ik tien jaar met het duo Thom & Berry’s. Alle feestjes in de buurt hebben we gedaan. Sinds vier jaar doe ik daarnaast mijn eigen ding. En dat is bekendere hiphop draaien zodat je echt een fuif krijgt. Daar horen ook visuele truukjes bij. Op de finale wil ik echt gaan partyrocken.”

Pronostiek

1. Dj Berre

2. Hyalyte

3. Bearsome

© Kim Nijs

Impulse

Een tweetal jaar geleden begon Laurens Fraussen (20) uit Lanaken niet alleen met dj’en, hij begon ook meteen met zelf elektronische nummers te maken. Maar hij is streng. “Als ik tien goede songs heb ga ik iets uitbrengen. Heel misschien laat ik iets van mezelf horen in de finale, maar zeker is dat niet.” Hij draait “alles tussen hiphop, drum ’n bass, soul en jazz,” zegt hij. “Ook in mijn eigen nummers wil ik me niet beperken: variatie en vibe vind ik superbelangrijk.”

Pronostiek

1. Timmerman

2. Bearsome

3. Exactly This

© Kim Nijs

Bearsome

Bekendere houseplaatjes draaien werd hem te eentonig, en dus ging Pim Gombeer (18) uit Leopoldsburg op zoek naar iets anders. “Ik draai een mix van disco en house en focus vooral op minder bekende platen en vergeten tracks,” zegt hij. “Ik wil mensen verrassen door niet zomaar voor Chic en co te kiezen,” zegt de PXL Music student. “Coach Wiebe van The Subs heeft me nog meer muziek laten ontdekken waardoor ik in de finale net iets anders wil klinken.”

Pronostiek

1. Timmerman

2. Dj Berre

3. Vancos

© Kim Nijs

Vancos

Mogelijk een dj’ende advocaat in wording, want Ruben Vandenrijn (20) is student rechten. Hij wil zich van de rest onderscheiden door voor een specifiek genre te kiezen. “Toen ik UK Garage leerde kennen ben ik er meteen verliefd op geworden.” Draaien doet ie van zijn 14de, twee jaar geleden schakelde hij over naar Garage. “In de finale wil ik mijn set gevarieerder maken en er meer diepgang in stoppen door in de muzikale voorgeschiedenis van het genre te duiken.”

Pronostiek

1. Timmerman

2. Exactly This

3. Bearsome

© Kim Nijs

Timmerman

Op z’n 12de leerde Toon Timmermans (20) uit Hasselt al dj’en van zijn broer. Muzikaal heeft hij een brede interesse zegt hij. “Alles tussen house en techno, maar ook afrobeat en disco.” Hij studeert grafisch ontwerp in Gent, dé dancestad van België. “Ik draai nu regelmatig in de Decadence en de Charlatan. Dat varieert van snoerharde techno in de vroege uurtjes tot een opbouwende opwarmset met Afrikaanse ritmes. Als er maar een lijn in zit”.

Pronostiek

1. Dj Berre

2. Exactly This

3. Bearsome

© Kim Nijs

Haissem

Een laatbloeier is het, Willem Christoffels (20) uit Oud-Rekem, want hij is pas een jaar geleden begonnen met draaien. “Techno”, zegt hij. “Sommigen vinden het simpel, maar ik vind het genre mooi in zijn eenvoud.” Commercieel klinkt het niet. “Nee, het is underground, het is duister qua sfeer, zonder daarom per se hard te zijn.” Hij is ook begonnen met zelf muziek te producen. “Ik heb pas mijn eerste plaatje af, maar ik ben nog niet on point om te releasen.”

Pronostiek

1. Bearsome

2. Timmerman

3. DJ Berre