© Lies Gaethofs

Wie wint Limbomania 2017? Dit voorspellen de finalisten zelf

ILA, Cleopatrick, Vince Seys, Fornet, Pelikaan, Murphy, HUGS en Sons Of A Wanted Man zijn helemaal klaar voor de finale zaterdagavond. Wie nog niet heeft kennisgemaakt me de kandidaten kan dat nog snel hieronder doen. En ze voorspellen ook nog even wie volgens hun met de overwinning naar huis gaat.

Christof Rutten/Joey Bougard

© Lies Gaethofs

ILA

Straffa toebaka: Ilayda Cicek (20, Bilzen, Turkse roots) zat twee jaar in een metalcoreband op zang en gitaar! Nu staat ze als ILA in haar eentje op het podium, terwijl ze op haar demo alles had ingespeeld als band. “Op langere termijn zou ik wel weer een band willen hebben, maar solo spelen bevalt me nu prima.” Sinds vorig jaar schrijft ze haar eigen songs. Het belangrijkste: “Alles wat ik wil overbrengen komt uit mijn eigen leven.” En dat doet ze met een heel speciale stem.

Pronostiek

1. Fornet

2. Vince Seys

3. Cleopatrick

© Lies Gaethofs

Cleopatrick

Drummer Dennis Mahieu (20) eert met zijn band de experimentele principes van Brian Eno. “Waardoor we artistieke restricties kunnen vermijden en bewust een andere weg inslaan dan die van de klassieke popstructuren.” De groep bestaat grotendeels uit leden van Rhinos Are People Too. Geen probleem? “Oorspronkelijk was dat niet zo, maar het is zo gegroeid. Maar Cleopatrick beschouwen we zeker niet als een project, maar als een echte band, met nog meer vrijheid.”

Pronostiek

1. Fornet

2. Pelikaan

3. Cleopatrick

© Lies Gaethofs

Pelikaan

Nee, ze zingen niet in het Nederlands, en ja: The Beatles is een invloed. “Maar we willen zeker niet bands uit de sixties nabootsen,” zegt frontman Simon Reyners (25). “We horen dat graag, maar we gaan ze niet kopiëren.” Simon en zijn collega’s studeerden allemaal aan PXL-Music. “Maar Pelikaan hebben we opgericht om net buiten schoolverband muziek te maken. Centraal staat de song: wat heeft die nodig? Het gaat ons niet om ego’s of technische kunde te tonen.”

Pronostiek

1. Fornet

2. Murphy

3. Cleopatrick

© Lies Gaethofs

Vince Seys

Mocht Vince Seys (20, Hasselt) u bekend voorkomen: dat kan. “Ik speel de rol van Wout in Familie,” zegt hij. “Kiezen tussen muziek en acteren: dat heb ik nooit willen doen. Nu zit ik een periode dat ik meer focus op de muziek.” Met de grote singer-songwriters als voorbeeld staat hij solo op het podium. “Van coach Chantal Acda heb ik geleerd om nog meer op te gaan in de muziek. Het belangrijkste voor mij is dat mijn nummers oprecht overkomen.”

Pronostiek

1. ILA

2. Cleopatrick

3. Pelikaan

© Lies Gaethofs

Fornet

Hoorden we steevast tijdens de rondvraag bij de andere finalisten: die van Fornet “zijn goed bezig”, zoals het dan klinkt. Het duistere postpunkgeluid van het Noord-Limburgse vijftal had dus niet zo veel schaafwerk meer nodig. “Ik heb het gevoel dat we met ons vijven ook echt achter onze muziek staan”, zegt gitarist Johan Baeten (20) - na enig groepoverleg via de telefoon. Wat ze zelf verwachten van de finale? Dat antwoord is wel unaniem. “We willen die publieksprijs winnen!”

Pronostiek

1. ILA

2. Pelikaan

3. Fornet

© Lies Gaethofs

HUGS

Boris Willems (22) deed maar liefst in vijf (!) projecten mee in deze Limbomania. “HUGS is mijn soloproject,” zegt de student filosofie uit Lummen. “Het zijn allemaal mijn nummers. De voorronde was pas ons eerste optreden. De finale wordt het tweede. Er is maar één nummer overgebleven, de rest is nieuw.” Muzikaal omschrijft hij de band als “een mix van Gorillaz, new wave en hedendaagse psychedelicabands als Tame Impala en Mac DeMarco.”

Pronostiek

1. Cleopatrick

2. HUGS

3. Sons Of A Wanted Man

© Lies Gaethofs

Murphy

Het Herkse Murphy had niet verwacht in de finale te staan. “Omdat de band in de winter stilgevallen was na het vertrek van onze gitarist”, zegt Tim Leenaards (22). Hij ruilde de drums in voor gitaar en synths. “Door die nieuwe set-up waren we weer vertrokken. Maar tot een week voor de voorronde twijfelden we nog of we moesten meedoen.” Is hun ‘luide muziek’ geëvolueerd? “We hebben de songs wat omgesmeten, een rode draad erin gestoken. Het is toegankelijker, dansbaar geworden. Niet anders, maar beter.”

Pronostiek

1. Fornet

2. Sons Of A Wanted Man

3. Murphy

© Lies Gaethofs

Sons Of A Wanted Man

Dat het voor het Beringse vijftal Sons Of A Wanted Man menens is, valt te horen aan hun boze postmetal. “Ondertussen zijn we al drie jaar intens bezig met de band”, zegt drummer Kevin Steegmans (34). Heeft de ouderdomsdeken van deze Limbomania dan nog wat te leren van de coaching? “Toch wel, zeker omdat je als drummer wel iets kunt opsteken van Alessio (Di Turi van The Sore Losers, red.). Hij toonde ons hoe we nog strakker en feller kunnen klinken. We willen het publiek echt omverblazen.”

Pronostiek

1. Murphy

2. Vince Seys

3. Sons Of A Wanted Man