Het is niet al Amerikaans wat blinkt op Netflix en Co.

BINGETIP. Europese smaakmakers op Netflix

Print

Tom Waes mocht het al ondervinden met de stevige geldinjectie voor ‘Undercover’: Netflix en co. zien steeds meer hun heil in kwaliteitsseries van Europese makelij. Wij plukten er alvast drie series uit die aantonen dat je soms beter de popcorn kan laten om eens te smullen van lokale kost.

Suburra

Wat?: De eerste uitstap van Netflix richting Italiaanse laars.

Voor fans van: ‘Gomorrah’, bloederige intriges en deals in achterkamertjes, Italiaanse handgebaren.

Het verhaal: Drie gladde gasten - zonen van een flik, een zigeunerclan en een maffiafamilie - wagen zich aan een gevaarlijk spelletje wanneer ze een priester van het Vaticaan betrappen tijdens een orgie. Zeker als blijkt dat hun poging tot chantage grote invloed heeft op de bouw van een haven in de Romeinse voorstad Ostia, en ze de belangen van hun families ermee kunnen schaden.

Waarom kijken?: Qua fictiereeksen is Italië al een tijdje een keurmerk. ‘Suburra’ is de zoveelste uitschieter: een intrigerend spel waarbij na elke aflevering de kaarten weer anders geschud zijn, en de maffia, de Romeinse politiek en het Vaticaan in dezelfde beerput blijken vast te zitten. En de openingsscène, waarbij de man van God zich ergens middenin de vleeshoop bevindt, is er eentje om niet snel te vergeten.

Monster

Wat?: Een Noorse serie die sinds vrijdag op Play More te zien is.

Voor fans van: Scandinavische crimiseries als ‘Midnight Sun’ of ‘Trapped’, Noorse vergezichten.

Het verhaal: Een kleine religieuze gemeenschap die boven de Poolcirkel woont, wordt opgeschrikt door de moord op een jong meisje en haar vriend. Geharde inspectrice Hedda Hersoug moet samen met een overambitieuze collega uit Oslo de zaak oplossen. Heeft de rituele moord op het meisje iets te maken met mysterieuze verdwijningen decennia geleden?

Waarom kijken?: Een krimiserie uit het Hoge Noorden? Die lijken wel in bulk ingevoerd te worden. En toch: dit is geen doorslagje van pakweg ‘The Killing’ of ‘The Bridge’. Daar zorgt het occulte sfeertje wel voor: de rituele moorden roepen zelfs een naar gerookte zalm geurende versie van ‘True Detective’ op.

Tempel

Wat?: Een zesdelige serie van Duitse omroep ZDF die nu zijn weg vond naar Netflix.

Voor fans van: Berlijn, boksers en Bockwurst.

Het verhaal: Mark Tempel, ex-bokser met een crimineel verleden die nu werkt in de ouderenzorg, woont in de grauwe Berlijnse wijk Wedding met zijn dochter en gehandicapte vrouw. Wanneer de immobiliënmaffia hem met geweld uit zijn huis wil dwingen om er luxeappartement neer te poten, slaat hij terug. En belandt hij ongewild weer in de boksring én het criminele milieu.

Waarom kijken?: Voor het clichématige verhaaltje moet u het niet doen. Wel voor Ken Duken: hij zet een magistrale Tempel neer, die in zijn uppie de strijd aanbindt met de louche onderwereld. Ideaal voer ook voor de ongeduldige binger: de afleveringen duren elk maar een half uur.

Bekijk hier onze volledige tv-gids