BINGETIP. ‘Dark’: Puzzelen in het donker

Print

Is ‘Dark’ de nieuwe ‘Stranger Things’? Nee hoor, de eerste Duitse original serie van Netflix is veel meer én beter dan dat. Een serie zo mysterieus dat het Duits je niet meer opvalt.

Toegegeven, we stonden niet echt te springen om te beginnen aan een Duitse serie. De vele telenovelles die moeder na schooltijd volgde en de slechte Duitstalige (of erger nog: Duits gedubde) films waarmee ze alle plaats op onze videocassettes innam - en nu de zeldzame vrije ruimte op de digicorder - zullen daar waarschijnlijk wel voor iets tussenzitten.

Gelukkig is er nu ‘Dark’ om onze afkeer voor Duitse televisie te verhelpen. Netflix’ eerste zijsprongetje naar Duitsland voor een original serie bevat heel wat elementen die trouwe kijkers van de streamingdienst bekend in de oren zullen klinken. Kinderen op hun fietsen in een klein dorpje, grote invloeden van de popcultuur uit de jaren 80 en mensen die op een mysterieuze manier verdwijnen. Ja, de verwijzingen naar ‘Stranger Things’ duiken op in elk verkooppraatje van ‘Dark’. Maar Jantje Friese, die de tien afleveringen van ongeveer een uur pende, beschrijft ‘Dark’ eerder als een mix tussen ‘The Killing’ en ‘Back To The Future’, geserveerd met een taartpuntje ‘Twin Peaks’. Toch vindt Jantje de vergelijking met ‘Stranger Things’ - dat pas op het scherm kwam, nadat de opnames van ‘Dark’ al gestart waren - niet erg. Sterker nog, ze ziet er alleen maar voordelen in: “Als het algoritme van Netflix ‘Dark’ gaat aanraden aan iedereen die ‘Stranger Things’ gezien heeft, kan dat alleen maar goed uitpakken voor ons. Maar als je echt goed kijkt, zul je toch merken dat het twee totaal verschillende series zijn.”

Zwart gat

‘Dark’ is een serie waarvan u best zo weinig mogelijk op voorhand weet. Het is het leukst om met de gordijnen dicht in het donker te zoeken naar de verschillende stukjes van deze complexe puzzel. Dus, wat kunnen we wel prijsgeven? De serie focust op vier gezinnen in het Duitse stadje Winden die door bloed, relaties of tijd met elkaar verbonden zijn. U leest het goed, tijd. Er wordt in ‘Dark’ ook in de tijd gereisd. In de eerste twee afleveringen konden we wel nog geen DeLorean spotten, maar je weet maar nooit. Wie weet staat hij wel geparkeerd achter de dampende nucleaire energiecentrale waarnaar iedereen steeds vanachter een hek staat te staren. Of staat hij verstopt in de grotten, waarvan de ingang iets weg heeft van een zwart gat.

DeLorean of niet, er is blijkbaar iets aanwezig in Winden waardoor tijd niet langer een lineair gegeven is en er geen verschil meer is tussen verleden, heden en toekomst. De verdwijning van een jongetje 33 jaar geleden - een getal dat we volgens Jantje moeten onthouden - lijkt daardoor verbonden met twee jongens die in 2019 in rook lijken opgegaan. En daar gaan we het op houden. Laat u gewoon meezuigen in dit mysterie en op den duur hoor je zelfs dat Duits niet meer. Wirklich wahr!

Nu te zien op Netflix.

Bekijk hier onze volledige tv-gids