Fit & Gezond

Nieuwe aanwijzingen dat ontbijten wel gezond is

Print
Nieuwe aanwijzingen dat ontbijten wel gezond is

Foto: Shutterstock

Ontbijten zou volgens een nieuw Brits onderzoek specifieke gezondheidsvoordelen met zich kunnen meebrengen. Volgens de onderzoekers zou een dagelijks ontbijt het risico op diabetes type 2 en hart -en vaatziektes kunnen verminderen en zou het bij sommige testgroepen zelfs tot een betere vetverbranding kunnen leiden.

Een studie, die gepubliceerd werd in het medische tijdschrift Journal of Physiology, levert volgens de onderzoekers nieuw bewijs aan dat ontbijten wel degelijk een positief effect kan uitoefenen op je gewicht, je metabolisme en je algemene gezondheid. De onderzoekers merkten echter wel verschillen op tussen personen met een normaal gewicht en personen met overgewicht.

Gewichtsverlies?

Zo stelden ze vast dat de genen die betrokken zijn bij de vetverbranding, iets minder actief waren bij personen met een normaal gewicht. Bij personen met overgewicht werd de activiteit van minstens één van deze cellen daarentegen net gestimuleerd. Javier Gonzalez, auteur van het onderzoek en tevens professor aan de University of Bath met een specialisatie in nutritie en metabolisme, benadrukte dat de totale energiebalans, die de grootste invloed uitoefent op gewichtsverliest, bij de twee testgroepen nauwelijks verschillen vertoonde. De testgroep met een normaal gewicht slaagde er wel in om de calorieën van het ontbijt sneller te verbranden tijdens fysieke activiteiten.

Minder kans op chronische aandoeningen?

Ontbijten verlaagde dan weer wel de activiteit van genen die betrokken bij insulineresistentie en verhoogde de opname van suiker in de cellen, wat eventueel een bescherming zou kunnen bieden tegen diabetes type 2 en andere chronische aandoeningen. Dit treedt volgens de onderzoekers eerdere bevindingen bij die aantoonden dat een ontbijt zorgt voor een betere glucosecontrole in vetcellen. Bij personen met overgewicht reageerden de vetcellen dan weer minder op insuline. "Dit kan belangrijke implicaties met zich meebrengen, maar verder onderzoek is nodig", benadrukten de onderzoekers.

Voor het onderzoek werden 49 proefpersonen gevraagd om dagelijks te ontbijten ontbijt of om te vasten. De ontbijtgroep mocht eender welk ontbijt naar keuze eten met minstens 700 calorieën, en dit gedurende zes weken. Voor en na het onderzoek werd hun metabolisme, hun lichaamssamenstelling en hun cardiovasculaire gezondheid opgemeten en werd er een biopsie genomen van de vetcellen.

Voor discussie vatbaar

Voorlopig is de wetenschap het er niet over eens of ontbijten ook echt gezonder is. Terwijl het ene onderzoek beweert dat mensen die de eerste maaltijd van de dag overslaan de neiging hebben om meer te eten tijdens de rest van de dag, tonen andere studies dan weer aan dat er gemiddeld genomen weinig tot geen verschil in gewicht is tussen diegenen die wel ontbijten en diegenen die dat niet doen. Het Belgisch Voedingsinformatiecentrum NICE beveelt ondanks alle verwarring alvast een dagelijks ontbijt aan: wie regelmatig ontbijt, houdt er volgens deze adviesraad ten slotte meestal ook een gezondere levensstijl op na.

Niet te missen