Mama

Zoon van Siska Schoeters wil Lego Friends, “maar ze zeggen dat dat voor meisjes is”

Print
Zoon van Siska Schoeters wil Lego Friends, “maar ze zeggen dat dat voor meisjes is”

Foto: Instagram

Lucien, het zesjarige zoontje van radiopresentatrice Siska Schoeters en Tomas De Soete, wil graag speelgoed van Lego Friends vragen aan Sinterklaas. “Maar ze zeggen dat het speelgoed voor meisjes is”, zei de kleine jongen aan zijn mama. Schoeters vertelt in het Radio 1-programma ‘Hautekiet’ hoe ze aan haar kind uitlegde dat hij mag spelen met wat hij wil.

Een paar jaar geleden kreeg Lego kritiek van een zevenjarig meisje uit Groot-Brittannië. “Ik vind het niet leuk dat er meer Lego-mannetjes zijn dan Lego-meisjes. En de meisjes blijven thuis, gaan naar het strand of naar de winkel. De jongens werken, redden mensen en beleven avonturen”, schreef ze. De speelgoedfabrikant ging - al dan niet door de klacht - harder focussen op Lego Friends, een lijn waarin veel roze is verwerkt. Maar vandaag blijven genderstereotiepen nog steeds overeind. Eerder deze week belichtte Pano dat speelgoed voor jongens blauw moet zijn, dat voor meisjes roze.

Roze blokjes

Vandaag wil Lucien De Soete dolgraag de roze catamaran uit de Friends-collectie vragen aan Sinterklaas, maar het is aan zijn oren gekomen dat “het speelgoed voor meisjes is”. Mama Siska Schoeters legde haar oudste telg uit dat hij geen rekening hoeft te houden met genderstereotiepen, zo zei ze in een interview met Jan Hautekiet. “De lijn profileert zich als speelgoed voor meisjes en heeft vooral roze blokjes en sets met koffiesalons en paardrijhuisjes. En nu is er dus een catamaran. Lucien zei plots dat ‘ze’ zeggen dat het speelgoed voor meisjes is”, vertelt Schoeters.

Stereotiep denken

De presentatrice greep meteen in. “Ik heb gezegd dat ‘ze’ niet bestaan”, klinkt het. “Als jij er graag mee wil spelen en jij vindt het mooi, dan mag je het gewoon vragen aan Sinterklaas”, zei ze aan haar zoon. Zo kon ze hem overtuigen. “Denken in stereotiepen begint vroeg. Ik betrap mezelf er ook op dat ik tegen mijn dochter van een jaar zeg dat ze mooi is, terwijl ik evengoed kan zeggen dat ze sterk is”, voegt Schoeters er nog aan toe. De presentatrice denkt dat er bewustwording moet gecreëerd worden bij de ouders voor de genderstereotiepen kunnen beginnen afbrokkelen. Beluister hier het volledige interview.

Zoon van Siska Schoeters wil Lego Friends, “maar ze zeggen dat dat voor meisjes is”

Niet te missen