DE KERN

We moeten oppassen dat we straks niet allemaal nog maar vier dagen per week bijdragen aan sociale zekerheid en belastingen en de vijfde dag niet

Print
We moeten oppassen dat we straks niet allemaal nog maar vier dagen per week bijdragen aan sociale zekerheid en belastingen en de vijfde dag niet

Liliana Casagrande

De Raad van State heeft de effectentaks voor de ‘rijken’ alweer afgeschoten en de sociale partners hebben het onbelast bijklussen tot 6.000 euro per jaar ook met een rist negatieve opmerkingen bedacht. De officiële winter is nog niet begonnen of er liggen alweer twee trofeeën uit het blije Zomerakkoord in de lappenmand. Om de een of de andere reden wordt er in dit land vaak onderdoordacht en het liefst ’s nachts over allerlei superbelangrijke dossiers beslist. Soms zweten we dat maandenlang uit, soms zelfs jaren. Het zijn uiteraard alleen maar adviezen en er kan nog wat aan geschaafd en geprutst worden, maar we betwijfelen of ze die zaken nog helemaal recht krijgen. Het onbelast bijklussen is op zich een goed idee. Want uiteindelijk gebeuren veel van die klussen nu al, alleen doen mensen dit gratis of in het zwart. Ook nu wordt er op kinderen van de buren gepast, bijles gegeven en andermans gras gemaaid. Als dat straks via een eenvoudige app zal kunnen, dan is dat eerlijker, makkelijker en officieel. De sociale partners zien die klussers die andermans leven aangenamer maken als stevige concurrenten voor gewone jobs. We zien sommige bazen al rekenen: we hebben je maar vier dagen nodig en die vijfde geven we wel aan een klusser, dat bespaart ons aan bijdragen in de sociale zekerheid. Vreemd dat ze dat bijklussen niet iets beter onderbouwd hebben, het huiswerk voor de flexijobs was in elk geval beter. De lijst van tegenstanders is lang. Ook verenigingen die nu met gratis vrijwilligers werken, hebben schrik dat die straks allemaal geld vragen. Jammer, want de idee dat je zonder veel rompslomp kan bijklussen, kan het leven van heel wat mensen verbeteren. De grootste kritiek is in elk geval voor de deeleconomie: Uber, Deliveroo, Airbnb, ze kunnen er ook van profiteren. Niet zozeer degenen die ervoor werken, dan wel degenen die er rijk van worden. En dat wringt veel meer dan de bijles wiskunde. We moeten oppassen dat we straks niet denken iets te delen, terwijl we eigenlijk met het omgekeerde bezig zijn. Dat we allemaal nog maar vier dagen per week bijdragen aan sociale zekerheid en belastingen en de vijfde dag niet. Want als we overdrijven met dat onbelast bijklussen, kan dat maar op één manier eindigen: dat we in die vier dagen opdraaien voor de vijfde.

We moeten oppassen dat we straks niet denken iets te delen, terwijl we eigenlijk met het omgekeerde bezig zijn. Dat we allemaal nog maar vier dagen per week bijdragen aan sociale zekerheid en belastingen en de vijfde dag niet.

Hoe de regering zich met die andere zomererfenis – de effectentaks – zal redden is ook zeer makkelijk te voorspellen: niet. De eerste de beste ‘rijke’ die naar het Grondwettelijk Hof stapt omdat hij voor zijn aandelen wel betaalt en zijn buurman voor zijn dure oldtimer niet, maakt kans op gelijk denkt professor Maus. En dan eindigt die effectentaks zoals de Turteltaks: in de vuilnisbak. Als we echt pech hebben, moeten we die nog terugbetalen ook.