thumbnail: null
thumbnail: null

VIDEO. Limburgse urbex-fotograaf dringt verboden zone Fukushima binnen

Limburger Bob Thissen en zijn vriend Frederik reizen de wereld rond om plaatsen te bezoeken waar niemand meer komt. Dat is zeker het geval rond de Japanse stad Fukushima, die in 2011 werd getroffen door een kernramp. Iedereen trok er weg en het gebied is afgesloten. Maar Bob en Frederik slaagden er toch in om de zone binnen te dringen en maakten een reeks beklijvende reportages van een stad waar de tijd is blijven stilstaan.

neac

Een onderzeese aardbeving veroorzaakte op 11 maart 2011 een tsunami aan de oostelijke rand van Japan. Daarop volgde ook nog een nucleaire ramp met de kerncentrales van Fukushima. Iedereen in de getroffen zone moest zijn huis verlaten en de meesten mogen tot op de dag van vandaag niet terugkeren.

De ideale plaats dus voor Bob Thissen om een bezoekje te brengen. Thissen, die in het Nederlands-Limburgse Hoensbroek woont maar na zijn studies in Genk bleef plakken met zijn audiovisueel bedrijfje Slammer!, reist als urbexer, een fotograaf van verlaten gebouwen, de wereld rond. Hij maakte beelden in vijftig landen, verspreid over vier continenten. Verlaten pretparken, vervallen kastelen, marineschepen, een gesloten seksmuseum, van Schotland tot Japan en Zuid-Korea.

Deze zomer drong Thissen nog de zwaar bewaakte Russische lanceerbasis van Bajkonoer binnen. Dat leverde toen spectaculaire beelden op van twee spaceshuttles. In een interview met onze krant zei hij toen al dat Fukushima zijn volgende doel was. “De kerncentrale van Fukushima in Japan staat nu bovenaan mijn verlanglijstje. Ik zoek steeds gekkere plekken op en ga steeds verder”, zei hij toen.

Rugzak aan de kapstok

Dat doel kan hij nu ook van zijn verlanglijstje schrappen. Samen met de Vlaming Frederik Sempens trok hij naar Japan en probeerde hij er de verboden rode zone rond Fukushima te bezoeken. In die zone is de situatie nog altijd niet veilig door de straling, maar daar trekken Thissen en Sempens zich niet veel van aan. Ze worden enkele keren tegengehouden door de politie wanneer ze de zone willen binnendringen, maar uiteindelijk slagen ze toch in hun opzet.

Wat ze er aantreffen, maakt duidelijk dat de tijd is blijven stilstaan in Fukushima: kalenders aan de muur zijn blijven staan op maart 2011, de supermarkten stonden nog vol met spullen van etenswaren tot PlayStations.

Vooral een bezoek aan een schooltje maakt indruk op de twee mannen. De rugzakken hangen er nog aan de kapstok, de boeken liggen nog op de banken, de muziekklas staat nog vol instrumenten en de vissen in het aquarium liggen verdroogd op de bodem. “Het lijkt wel alsof het pauze is, maar dat is niet zo. Deze school staat al zes jaar leeg, alles ligt hier nog precies hetzelfde als het achtergelaten is”, klinkt het.

Voor alle avonturen van Thissen, kan je terecht op zijn Youtube-kanaal.