Food

Bewezen: gezouten karamel is echt verslavend

Print
Bewezen: gezouten karamel is echt verslavend

Foto: Shutterstock

Maakt die heerlijke combinatie van zout en zoet ook dat je niet van de repen chocolade met karamel en zeezout kunt afblijven? Je bent niet de enige en er bestaat zelfs een wetenschappelijke verklaring voor de populariteit van de smaakcombinatie van zoet en zout. Het is dan ook geen toeval dat je die steeds vaker in producten ziet opduiken.

De combinatie van zout met karamel werd naar verluidt meer dan drie decennia geleden bedacht door chocolatier Henri Le Roux. Vandaag zit ze niet enkel in chocolade, maar ook in popcorn, ijsjes, koffie en milkshakes. Zelfs Pepsi Cola heeft een eigen variant.

Uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Florida blijkt dat er wel degelijk een reden schuilgaat achter waarom we er maar niet genoeg van kunnen krijgen. De wetenschappers lieten 150 vrijwilligers van gezouten karamel proeven en gingen na wat er in hun hersenen gebeurde. Daaruit bleek dat iets zoet, zout of vet eten de hersenen stoffen doet vrijgeven die veel weg hebben van de stoffen die vrijkomen als je heroïne gebruikt. Combineer ze alle drie en dat levert vuurwerk op.

Elk hapje

Volgens professor Chris Janiszewski treedt er daarom een effect op dat de naam 'hedonistische escalatie' meekreeg. Dat betekent dat je brein je er instinctief toe aanzet er steeds meer en meer van te willen eten omdat je bij elk hapje een andere smaak ontdekt. Bij andere voedingsmiddelen, waar die afwisseling niet is, kom je sneller tot een punt van verzadiging.

 

Een bericht gedeeld door Meme (@tl80s) op

 

 

 

Niet te missen