Tweedejaars Sint-Martinusscholen bedenken oplossingen voor problemen rond water

Print

Foto: Brigitte Ramaekers

Herk-de-Stad - Vrijdag 24 november vond in de gebouwen van de hogeschool PXL de Voka - First Lego League plaats. Deze speelse Lego-robot-competitie daagt jongeren uit om te denken als wetenschappers en technici. Dit jaar stond de First Lego League (FLL) in het teken van Hydro Dynamics. Nieuw dit jaar was dat secundaire scholen mochten deelnemen aan de wedstrijd. Die kans lieten de Sint-Martinusscholen niet liggen.

De bedoeling van heel de wedstrijd is dat de leerlingen een probleem (dit jaar dus rond water) vaststellen en dat vervolgens in de praktijk oplossen. Daarnaast leren de leerlingen hun eigen Lego-robot bouwen en programmeren om er vervolgens zo veel mogelijk verschillende missies in de robotwedstrijd mee uit te voeren. Tijdens het traject staan ook de Core Values - zoals sportiviteit, samenwerking en respect voor elkaar - centraal.

De tweedejaars Industriële wetenschappen van de Sint-Martinusscholen namen met twee teams deel: de Brogrammeurs en de Hydro-Pro’s. Beide teams gingen op zoek naar mogelijke problemen door in groep te brainstormen, rondvraag te doen bij leerkrachten en leerlingen en gebruik te maken van verschillende websites of online tools. De Hydro-pro’s bouwden een watercollector om de planten in de zomer automatisch te begieten. De Brogrammeurs ontwikkelden een app die moet voorkomen dat mensen te lang onder de douche staan. Met een uitgewerkt voorbeeld en een bijhorende presentatie verdedigden de jongens hun project voor een jury, alsook de Core Values. Ook de volledige omgebouwde Legorobot werd streng beoordeeld door de jury. Beide teams slaagden erin om een aantal missies op de robotwedstrijd uit te voeren.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio