Natuurvereniging Orchis wandelt in Veldwezelt

Print

Foto: Bernadette Claes

Munsterbilzen

Bilzen - Zondag 26 november organiseerde Natuurvereniging Orchis een cultuurhistorische- en landschapswandeling op de Kesseltse Kip in Veldwezelt.

Op de parking van de steenfabriek Wienerberger verzamelden 33 wandelaars. We werden er begroet door de gidsen René Thewissen (Grensschap Albertkanaal/Erfgoedkring Wiosello) en Elfriede Schotsmans van het Life+ project Pays Mosan.
Bij het uitgraven van het Albertkanaal werd de grond “opgekipt”. Zo ontstond een kunstmatige verhoging in het landschap. Deze ophoging noemt men in de volksmond “De Kip”. De verschillende oriëntatie van de taluds (microklimaat) en de geologische lagen (opeenvolging van mergel, zand, grond, löss) bieden kansen voor flora en fauna. Een Vlaamse hotspot voor vlinders en insecten, die echter om beheermaatregelen vraagt om verbossing onder controle te houden. Het Grensschap Albertkanaal, een burgergroepering, vestigde de aandacht op de waardevolle cultuurhistorische en landschappelijke elementen door het plaatsen van 14 landmarks. Centraal ligt landmark 11, een oriëntatieheuvel, op de Kesseltse Kip, het doel van onze wandeling. Na een korte, sterke klim konden we genieten van een prachtig uitzicht. Halverwege de wandeling werden we door het Agentschap voor Natuur en bos getrakteerd op taart, warme choco en koffie. Na een wandeling van ongeveer 3 uur kwamen we terug aan de plaats van vertrek.
Onze laatste wandeling van dit jaar gaat door op zondag 10 december te Bilzen. We vertrekken om 14.00 uur op de parking aan het Kamiel Huysmansplein te Bilzen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio