© Tom Palmaers

Ex-zaakvoerder EMC Medical Instruments voor rechter voor oplichten van investeerders

Maandag moest een 53-jarige Maaseikenaar zich voor de correctionele rechtbank in Tongeren verantwoorden na een burgerlijke partijstelling van 24 investeerders van het intussen failliete EMC Medical Instruments. De man zocht als bedrijfsleider mensen die wilden investeren in zijn nieuwste uitvinding, de TG300, een medisch toestel waarmee hij pijnpatiënten van hun klachten kon verlossen. Volgens de slachtoffers lokte hij hen met valse informatie en stak hij gelden van het bedrijf in eigen zakken. Het openbaar ministerie vroeg eerder een buitenvervolgingstelling.

shde

Op 12 september 2012 moest EMC de boeken neerleggen maar in de maanden voordien wist de vijftiger nog heel wat investeerders, waaronder dokters, te overtuigen om geld in zijn nieuwste ontwikkeling te pompen. Volgens de slachtoffers zou de man met valse documenten gezwaaid hebben waarmee hij wilde aantonen dat het toestel waarmee hij extreme pijnen kon verzachten, geproduceerd kon worden in de Benelux en de VS. “Maar als mijn cliënten over de juiste cijfers hadden beschikt, zouden ze nooit geïnvesteerd hebben”, klonk het bij de raadsman van de burgerlijke partij die beweerde dat de uitvinding toch niet met zoveel enthousiasme werd onthaald als voorgehouden.

Buitenvervolgingstelling

De vijftiger draaide de rollen echter om en stelt dat hij door enkele burgerlijke partijen in een slecht daglicht werd geplaatst en op zeer korte tijd werd afgezet als gedelegeerd bestuurder. “Ze schilderden me zelfs af als lid van Al Qaida. Er werd plots een aandeelhoudersvergadering bijeen geroepen. Ik werd meteen ontslaan.” Hiervoor loopt er nog een klacht bij het parket in Hasselt, waarbij de ex-bestuurder zich op zijn beurt burgerlijk partij stelt.

Het openbaar ministerie hield zich tijdens de zitting afzijdig en vroeg eerder al een buitenvervolgingstelling. Het K.I. besloot echter om de zaak toch verder uit te spitten en de Maaseikenaar voor de rechtbank te brengen. De procureur gedraagt zich dan ook naar de wijsheid van de rechtbank en vorderde geen straf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer