Heemkunde Pepijn herdenkt historiograaf Alphonse Wauters met boek

Print
Heemkunde Pepijn herdenkt historiograaf Alphonse Wauters met boek

Foto: An Sevenants

Landen - ‘Landen, van versterkte stad tot dorp in de kering’. Dit is de titel van een nieuw boek waarmee Heemkunde Pepijn@Landen de 200ste geboortedag (1817) van historiograaf Alphonse Wauters wil herdenken met een gestoffeerde en kritische heruitgave van zijn werk over Landen, in het Nederlands. Voorzitter Georges Wemans nam de redactie van het werk op zich.

Landen werd in de 13de eeuw begiftigd met stadsrechten. Zes eeuwen later, in 1795, werd het getormenteerde Landen onder het Franse juk een gewone gemeente. Op het ogenblik dat Alphonse Wauters Landen bezocht en zijn werk over deze gemeente voltooide (1883), leek Landen een dorp in de kering dat volop de eerste fase van de industriële revolutie beleefde. Er ontstond een schril contrast tussen het oude bolwerk, ooit een omwalde stad, bevolkt met landbouwers en de broodnodige ambachtslui en de omgeving van het nieuwbakken station en de Hannuitsesteenweg met schitterende bijdetijdse gebouwen en fonkelnieuwe handelsactiviteiten.

Nieuw tekst- en beeldmateriaal

Ofschoon Wauters’ werk over Landen de tand des tijds overleefde, is het vanzelfsprekend gedeeltelijk achterhaald. Daarom vervolledigde Georges Wemans de oorspronkelijke tekst met achttien nieuwe bijdragen gebaseerd op recent archiefonderzoek. Ten einde de originele tekst niet te verstoren, werden de correcties en aanvullingen doorgevoerd via 118 voetnoten. Wauters’ boek bevat geen enkele illustratie. Derhalve werd de maagdelijke tekst opgesmukt met 82 afbeeldingen in de vorm van foto’s, kaarten, grafieken en schetsen. De fotokaarten werden daarbij in extenso besproken en de link met het hedendaagse is nooit ver weg. Om de leesbaarheid te vergroten en het opzoeken van informatie te vergemakkelijken, werd de tekst verrijkt met 109 subtitels. In de bijlage bestaande uit negen items worden een aantal topics over de gemeente Landen verder uitgediept, met 37 illustraties in kleur.

Het boek is te verkrijgen in de Standaard Boekhandel en het Bezoekerscentrum Rufferdinge (Landen) en Spar Attenhoven. De leden van Heemkunde Pepijn@Landen ontvangen het boek gratis in hun brievenbus.
Info: info@ghklanden.be of 011/88.34.68.
 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio