Russin pakt de zege in CrossCup Roeselare, Imana Truyers opnieuw eerste Belgische

Print
Russin pakt de zege in CrossCup Roeselare, Imana Truyers opnieuw eerste Belgische

Foto: BELGA

Roeselare -

De Russische Ekaterina Sokolenko heeft bij de vrouwen de CrossCup in Roeselare gewonnen. Imana Truyers was net als bij de vorige twee manches de eerste Belgische. Roeselare is tevens de selectiewedstrijd voor het EK binnen twee weken in Slowakije, dus kan Truyers nog moeilijk naast een ticket grijpen.

De CrossCup is halfweg en Imana Truyers ging al in alledrie de manches met de vole buit naar huis. De eindzege komt in zicht. In Roeselare was het de Britse Stephanie Barnes die sterk vertrok, maar ze moest het later bekopen. De Russin Sokolenko was uiteindelijk de sterkste, Truyers kon het langst in haar buurt blijven. De selectiecommissie van de Belgische atletiekbond KBAB maakt pas maandagavond de EK-selectie bekend, maar kan moeilijk om de Limburgse heen.

Marathonloopster Hanna Vandenbussche vertrok behouden, maar kon stelselmatig opschuiven en raapte atlete na atlete op. Ze stootte uiteindelijk door naar de derde stek, als tweede Belgische. De West-Vlaamse kwam juichend over de streep. Als de selectiecommissie haar gunstig gezind is, mag ook zij misschien nog hopen op een reisje Slowakije.

Nina Lauwaert was vierde op Schiervelde, Sofie Van Accom ontgoochelde zwaar en maakte de top vijf vol. Vanessa Scaunet was verrassend eerste belofte op de zevende plaats. Ook zij lijkt nog moeilijk naast een EK-selectie te kunnen grijpen.

Truyers als eerste Belgische: “Ik voel dat ik nog beter kan”

“Ik voelde dat ik de sterkste Belgische was vandaag, maar was toch blij om in elke bocht te zien dat mijn voorsprong niet slonk”, stak Truyers van wal. Op sommige stroken was het parcours een heus modderbad op Schiervelde, maar dat deerde de Limburgse niet. “Het mag zelfs nog wat zwaarder voor mij. Mijn gevoel vandaag kan ik niet vergelijken met dat in Mol, toen ik ook eerste Belgische was. Vandaag liep ik met dat EK in het achterhoofd, en dat gaf toch wat stress.”

Wat denkt de Limburgse te bereiken op het EK in het Slowaakse Samorin? “Ik miste vandaag nog wat frisheid en voel dat ik nog beter kan, de conditie is nog in opbouw. Ik denk minstens aan top twintig, en liefst top vijftien.”

Vandenbussche na tweede plaats: “Kan het nauwelijks geloven”

Marathonloopster Hanna Vandenbussche verraste met een tweede plaats op de CrossCup in Roeselare. Met een beetje geluk wordt ze door de selectiecommissie van de atletiekbond meegenomen naar het EK over twee weken in Slowakije. De West-Vlaamse was dolgelukkig.

“Ik kan het nauwelijks geloven. Ongelofelijk dit”, aldus de West-Vlaamse. Vandenbussche, die aan een filosofiedoctoraat over Blaise Pascal en Descartes werkt in Leuven, kwam juichend over de streep. Haar coach, Veerle Dejaeghere, was in tranen van blijdschap. “Ik liep een geweldige tweede wedstrijdhelft. Bij de start zat ik ingesloten, maar ik panikeerde niet. Ik kon steeds blijven opschuiven.”

Volstaat de tweede plaats voor Vandenbussche voor een EK-selectie? Ze was alvast maar vijf seconden achter Imana Truyers. “Ik hoop het héél héél hard, maar ik heb er al vaker op gehoopt en ben nog nooit geselecteerd. Afwachten dus.”