Indrukwekkende Soufiane Bouchikhi wint in Roeselare spectaculaire selectiewedstrijd voor EK

Print
Indrukwekkende Soufiane Bouchikhi wint in Roeselare spectaculaire selectiewedstrijd voor EK

Foto: BELGA

Roeselare -

Soufiane Bouchikhi heeft na een demonstratie de CrossCup in Roeselare gewonnen. Michäel Somers en Lander Tijtgat stuntten op plaatsen twee en drie, Isaac Kimeli en Bashir Abdi hadden een totale offday.

Net als in Mol vertrok Soufiane Bouchikhi als een speer, maar Isaac Kimeli en belofte Simon Debognies waagden het wel om hem twee ronden te volgen. Dat hadden ze beter niet gedaan. Ze vielen terug naar zes en acht. Op het EK veldlopen vorig jaar waren ze nog de nummers één en acht bij de beloften, al is Kimeli ondertussen geen belofte meer. Bouchikhi stoofde maar door en maakte een onwaarschijnlijke indruk, rijp voor de top vijf op het EK op 10 december in het Slowaakse Samorin. Nu de CrossCup halfweg is, lijkt de Antwerpenaar op weg naar de eindzege.

Het was Michäel Somers, die nog belofte is en dus in die categorie richting EK zal trekken, die zich eveneens tot een van de sensaties van de middag ontpopte. Hij bleef maar opschuiven en werd uiteindelijk knap tweede, voor Lander Tijtgat. Die laatste was ‘slechts’ 27 seconden achter Bouchikhi en mag nog hopen op een EK-selectie maandagavond. Bashir Abdi, ooit nog achtste op het EK veldlopen, was pas negende in Roeselare.

Somers dolgelukkig

“Niet te doen! Ik liep in Mol al goed, maar toen waren enkele toppers nog op stage”, aldus een dolgelukkige Michaël Somers zondag. Hij was eerste belofte in Roeselare en gaat dus zonder twijfel richting EK in Slowakije. “De crème de la crème van onze sport was hier. Ik had verwacht dat de top drie buiten categorie zou zijn, maar ineens begonnen we mannen als Isaac Kimeli op te rapen.”

Somers deelde zijn koers op Schiervelde perfect in. “Ik heb mijn wedstrijd van achteren uit proberen te op te bouwen, en kon blijven opschuiven. Dit was een heel fijne ervaring.”

Lander Tijtgat kan na zijn derde plaats iets minder gerust slapen. Hij was dan wel tweede senior, maar moest 27 seconden prijsgeven op Soufiane Bouchikhi en moet morgen de beslissing van de selectiecommissie van de atletiekbond afwachten om te weten of hij richting EK gaat. “Het gevoel was minder dan in Mol vandaag. De trainingen waren nochtans echt zot, maar ik heb het vandaag niet laten zien. Ik was liever tweede geweest. Dat Kimeli en Abdi tegenvallen verbaast me niet. Als je op hoogtestage gaat, weet je nooit hoe het uitpakt.”